Banja Luka

Kompanija "Grand trejd" apeluje na razumijevanje

Kompanija "Grand trejd" apeluje na razumijevanje
Kompanija "Grand trejd" apeluje na razumijevanje

BANJALUKA - Kompanija "Grand trejd" saopštila je da posluje u potpunosti u skladu sa zakonom i apelovala na razumijevanje u vezi sa planiranom izgradnjom stambeno-poslovnog kompleksa u Banjaluci, zbog čega je protestovalo više stotina Banjalučana.

Reagujući na okupljanja građana u Banjaluci, koji protestuju zbog planirane izgradnje objekta u parku ispred preduzeća "Medicinska elektronika", iz ove kompanije napominju da poštuju pravo građana na slobodu javnog okupljanja i iznošenja javnog mišljenja, te apeluju na razumijevanje u prilog pozitivnih aspekata investiranja i razvoja urbane slike grada.

U saopštenju kompanije se navodi da će taj objekat biti višestruko koristan za lokalnu zajednicu i za građane.

Iz kompanije napominju da od prvog dana posluju u potpunosti u skladu sa zakonom, te da je tako bilo i u slučaju kupovine zemljišta na kojem će ovaj objekat biti izgrađen i dobijanja građevinske dozvole.

U saopštenju se podsjeća da je Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske u avgustu 2011. izdalo, a 3. maja ove godine donijelo rješenje kojim se kompaniji "Grand trejd" daje odobrenje za građenje i izgradnju podzemnih etaža, kao prve faze izgradnje ovog kompleksa.

"U postupku izdavanja ovog rješenja dostavili smo svu zakonom propisanu dokumentaciju i saglasnosti. Prema ovom rješenju, investitor je bio dužan prije otpočinjanja radova da podnese zahtjev opštinskom organu uprave nadležnom za poslove urbanizma, kao i da obavijesti urbanističko-građevinsku inspekciju o otpočinjanju radova, najkasnije osam dana pred početak, što je kompanija uradila u potpunosti poštujući zakon", navodi se u saopštenju.

Više stotina građana protestovalo je juče i danas u Banjaluci, izražavajući nezadovoljstvo zbog, kako su naveli, uništavanja posljednje zelene površine u gradu.

Gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović izjavio je povodom protesta da ta lokacija nije park već neizgrađena površina, odnosno travnjak.

"Moramo imati na umu da to nije uređena javna površina. Imamo mi takvih ledina po Banjaluci koliko hoćete", rekao je on.

Napomenuo je i da se u Banjaluci ništa ne može graditi ako nije u skladu sa regulacionim planom, ako se ne posjeduje vlasništvo nad zemljištem, ako nisu plaćene gradu obaveze, kao ni bez građevinske dozvole.

Građevinska kompanija "Grand trejd" počela je tokom vikenda radove na zelenoj površini ispred zgrade preduzeća "Medicinska elektronika", na kojoj bi na 30.000 metara kvadratnih trebalo da bude izgrađen stambeno-poslovni kompleks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije