Banja Luka

Kuli na Kastelu vraćaju stari sjaj

Kuli na Kastelu vraćaju stari sjaj
Foto: Ilustracija | Kuli na Kastelu vraćaju stari sjaj

BANJALUKA - Krov ulazne kamene kule na tvrđavi Kastel, koja je izgorjela u požaru 2013. godine, dobiće novi izgled jer je uskoro planirana njegova rekonstrukcija.

Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove, rekao je da će gradske vlasti početkom iduće sedmice raspisati tender za izbor izvođača radova za rekonstrukciju krova kamene kule.

"Nabavkom je predviđena potpuna rekonstrukcija krova kule koja se nalazi na ulazu u tvrđavu Kastel, a prema tenderskoj specifikaciji, predviđena je zamjena krova i pripadajuće drvene konstrukcije", objasnio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, ako proces javne nabavke prođe bez ikakvih problema, planirano je da prvi dio ovih radova bude obavljen tokom ove godine.

"Drugi dio radova bio bi nastavljen na proljeće, kada će se krov obložiti specijalnom drvenom pokrivkom, koja, zbog zakonskog stepena zaštite koju ima tvrđava Kastel, mora 'odležati' određeno vrijeme kako bi bila spremna za upotrebu", kazao je Bilčar.

Prema njegovim riječima, vrijednost tendera je 42.735 KM bez PDV-a.

"Dio po dio ćemo raditi dok ne dobijemo veća sredstva ili grantove, kao što smo imali ovaj od Evropske komisije u prethodnom periodu", kazao je Bilčar.

Mladen Matović, direktor Banskog dvora, rekao je da će obnova ove kule biti jako značajna za grad.

"Rekonstrukcija kamene kule će doprinijeti realizaciji još kvalitetnijih kulturnih sadržaja na tvrđavi Kastel", kazao je Matović.

Studentkinja Adrijana Prijić kaže da joj je drago što će kula biti obnovljena.

"Rekonstrukcijom kule i tvrđava će biti ljepša. Ipak je Kastel jedan od simobla grada i treba da ga održavamo i čuvamo što više možemo", smatra Prijićeva.

Đorđe Sejmanović iz naselja Rosulje ističe da je tvrđava Kastel od velikog kulturno-istorijskog značaja za naš grad.

"Rekonstrukcija krova kule, kao i prethodni radovi na obnavljanju cijele tvrđave, veoma je pozitivan potez gradskih vlasti", kazao je Sejmanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije