Banja Luka

Kupci čekaju pojeftinjenje na tržnici: Luksuz i pola kilograma jagoda

Kupci čekaju pojeftinjenje na tržnici: Luksuz i pola kilograma jagoda
Kupci čekaju pojeftinjenje na tržnici: Luksuz i pola kilograma jagoda

Ponuda sezonskog voća i povrća na tržnici je dobra, ali su cijene visoke pa, kako navode trgovci, kupci čekaju pojeftinjenje.

 Za kilogram jagoda potrebno je od  tri do pet KM, dok je po gajbi kilogram od 3,20 do četiri KM. Za kilogram trešanja potrebno je izdvojiti oko pet KM, a prodaja na gajbe košta  od četiri do 4,50 KM po kilogramu.  Ove godine, kako navode proizvođači, prodaja je najlošija u odnosu  na prethodne.

"Ljudi nemaju para ni za kilogram jagoda. Prodajem uglavnom po pola kilograma, jer danas je bogat onaj ko ima para da sebi priušti više", rekao je jedan od trgovaca.

 Kupci navode kako obiđu cijelu pijacu tražeći najnižu cijenu, ali ni tada ne mogu da sebi priušte više od pola kilograma sezonskog voća.

Trgovci ističu da i oni imaju mnogo troškova i da gotovo nemaju zarade, ali kupcima je i to preskupo, pa se još prodaju banane i jabuke, koje su jeftinije, bez obzira na to što je stiglo sezonsko voće. Banane koštaju 1,50 KM za kilogram.

Što se tiče povrća, najviše se kupuje mladi luk, koji košta oko dvije KM, kupus oko 1,30, krastavci i paradajz su i do 3,50 KM po kilogramu.

Tržnica je prepuna i sadnica, od kojih se najviše traže  paprika, paradajz, krastavac, kupus i tikvice.

Kako kažu trgovci, ove godine se manje i sije jer su sadnice skupe, tako da više domaćinstava sakupi novac za jednu gajbu sadnica, jer im je jeftinije.

"Ulaganja su velika, a dobit je minimalna", kaže Miloš Vujičić,  trgovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije