Banja Luka

Ljeti hladi, zimi grije

Ljeti hladi, zimi grije
Ljeti hladi, zimi grije

BANJALUKA - Zaštićeno područje Univerzitetskog grada čeka na usvajanje novog regulacionog plana, nakon čega će botanička bašta koja se tu nalazi i koja je iz više razloga izuzetno značajna za grad, i formalno postati integralni dio ovog vrijednog kompleksa.

"Ovo zaštićeno područje jedino je takvo u užem gradskom jezgru. Javnost je malo upoznata sa vrijednostima i bogatstvima koje ovo područje posjeduje", rekla je Gordana Đurić, direktorica Instituta za genetičke resurse.

Ona je istakla da cijeli park sa botaničkom baštom ima ogromnu ekološku vrijednost za grad, te da poboljšava mikroklimatske i sanitarno-higijenske uslove, ublažava nepovoljne uticaje klime, smanjuje temperaturu ljeti, nešto manje povećava zimi, povećava vlažnost vazduha, smanjuje buku i udare vjetra, te sakuplja prašinu i čuva tlo.

Trenutno se u botaničkoj bašti nalazi 560 sadnica drveća i žbunja kojima je obuhvaćen 71 takson, a prošle godine izrađena su i tri bunara kojima je obezbijeđeno vodosnabdijevanje svih zelenih površina.

Ovaj kompleks proglašen je zaštićenim područjem za upravljanje resursima u maju 2012. godine, a u sklopu parka nalazi se 14 stabala koja su spomenici prirode.

Stručni tim Instituta za genetičke resurse izradio je trogodišnji Program upravljanja zaštićenim područjem, kojim je, između ostalog, predviđena izgradnja jezera u botaničkoj bašti, zatim uređenje platoa i pješačke staze, rasvjeta, te formirani specifični zasadi botaničkih zbirki.

Za realizaciju projekta botaničke bašte u budžetu grada ove godine nisu izdvojena sredstva, a prošle godine aktivnosti su podržane sa 3.000 KM. Ulaz u botaničku baštu se ne naplaćuje, a posjete su moguće od osam do 16 časova.

Među najmlađima u regionu

Botanička bašta kao kolekcija različitih biljnih vrsta u gradu na Vrbasu otvorena je za posjetioce od 2009. godine, dok u Sarajevu postoji od 1913. I u gradovima republika bivše Jugoslavije botaničke bašte formirane su u različitim periodima: u Ljubljani 1809. godine, u Beogradu 1874, u Zagrebu 1890, te Skoplju 1946. Najstarija botanička bašta na svijetu nalazi se u Tokiju i stara je 800 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije