Banja Luka

Mještani Goleša spriječili isključenje vode

Mještani Goleša spriječili isključenje vode
Mještani Goleša spriječili isključenje vode

BANJALUKA - Grupa građana banjalučke mjesne zajednice Goleši danas nije dozvolila predstavnicima nadležnih službi preduzeća "Vodovod" da uz asistenciju pripradnika policije isključe vodu u ovom selu, kako bi bio ispoštovan plan redukcije vode i bila obezbijeđena voda za više zone Pavlovca, Kočićevog vijenca, Šibova i Saračice.

Kao jedan od razloga zašto nisu dozvolili sporovođenje odluke o redukciji, kako je navedeno na sajtu Administrativne službe grada Banjaluka (ASBL), prisutni mještani su naveli činjenicu da su učestvovali u finansiranju izgradnje vodovodne mreže, ali i da su problemi sa smanjenim dotokom vode, nastali "od kako je na mrežu priključen bazen Dragana Čavića".

"Zajedno sa 'Vodovodom' i CJB Banjaluka tražićemo način kako da obezbijedimo sporovođenje odluke o redukciji. Apelujemo na mještane Goleša da se solidarišu sa našim sugrađanima koji već danima nemaju vodu zbog dugotrajne suše, kao i na sve korisnike da racionalno troše vodu", kazao je Dragoljub Davidović, gradonačelnik Banjaluke.

Apelujemo na mještane Goleša da se solidarišu sa našim sugrađanima koji već danima nemaju vodu zbog dugotrajne suše, kazao Davidović

On je naglasio da je zbog ponašanja jednog broja mještana Goleša, koji su spriječili da bude sprovedena redukcija, blokiran rad sistema vodosnabdijavanja, te da će "Vodovod" tražiti asistenciju policije, koja, u skladu sa zakonom, treba da pomogne u otklanjanju ovog problema.

Što se tiče tvrdnji mještana da je krivac za nedostatak vode na ovom području Dragan Čavić, zbog, kako navode, izgrađenog bazena i priključka na vodovodnu mrežu, bez potrebne dokumentacije, ti navodi, kako je potvrđeno iz ASBL, će takođe biti ispitani.

Dragan Čavić, predsjednik Demokratske partije, nam je u telefonskom razgovoru u petak kazao da njegov bazen nema nikakve veze sa smanjenim dotokom vode te da je čitava priča u funkciji izbora.

"Ko vam je to rekao? Možda Rade Jović, koji je na listi odbornika SNSD-a i koji ima bazen ovdje kao i njegov brat. Ja nemam nikakve veze sa tim. Na Čokorima ima sedam bazena, od toga su dva u vlasništvu Jovića, Milutina i Radeta, i to dva najveća. Oni koriste tu vodu kao i svi ostali mještani", istakao je Čavić te dodao da na cijelim Čokorima ima ukupno deset priključenih potrošača direktno na Suboticu, među kojima je i on. 

Čavić tvrdi da je redovni platiša "Vodovoda" te da redovno plaća svoje utroške.

Moj bazen nema nikakve veze sa smanjenim dotokom vode, kazao Čavić

Branka Trninić, tehnički direktor "Vodovoda", rekla je da su problemi nastali zbog smanjenog kapaciteta izvorišta Subotica. Ona je navela da je, zbog suše, trenutni kapacitet ovog izvorišta 12 litara u sekundi, što je za oko 30 odsto manje u odnosu na projektovani kapacitet.

Prema riječima Radivoja Galića, člana Savjeta mjesne zajednice Goleši, isključenje su spriječili zbog toga što, prilikom uključenja vode, postoje domaćinstva koja u roku 24 sata, istu ne dobijaju.

"Na izvorima Subotice koristi se, možda, 30 odsto vode, a  sve krivicom 'Vodovoda', koji neće da sanira komore, te dovoljno vode ne dolazi do cijevi", kazao je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije