Banja Luka

Most kod "Vitaminke" uskoro će biti izvađen iz Vrbasa

Most kod "Vitaminke" uskoro će biti izvađen iz Vrbasa
Most kod "Vitaminke" uskoro će biti izvađen iz Vrbasa

BANJALUKA - Nakon što je nedavno izvađena konstrukcija porušenog mosta u Priječanima, danas su započeti radovi na izvlačenju mosta iz rijeke Vrbas kod "Vitaminke", u naselju Česma, koji je uništen u majskim poplavama.

Na tenderu za vađenje uništenih konstrukcija mostova iz vodotoka prošlo je preduzeće "Građenje Đurić", a izdvojeno je oko 50.000 KM.

Iz mjesne zajednice Česma su u više navrata poručivali da je njihov prioritet izgradnja mostova, posebno kod "Vitaminke", jer postoji veliki pritisak mještana kojima bi most znatno olakšao kretanje.

Iako grad nema dovoljno sredstava za obnovu porušenih mostova, nadležni su poručili da je prioritet upravo izgradnja mosta kod "Vitaminke".

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja, ranije je rekao da bi grad trebalo da obezbijedi rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a Vlada RS će se uključiti u izgradnju ovih mostova kroz finansiranje iz Fonda solidarnosti i kreditnih sredstava.

Prema najavama, novi most u Česmi trebalo bi da bude pontonski, odnosno pješački i kolski.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, početkom sedmice je najavio da je sva projektna dokumentacija za ovaj most spremna.

"Zatražena je pomoć Vlade RS u saniranju štete od poplava na području Banjaluke. Posredstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS obezbijedili smo da iz kreditne linije Svjetske banke bude izdvojeno oko dva miliona KM, što ćemo vjerovatno usmjeriti za izgradnju novog mosta u naselju Česma", poručio je Gavranović.

Šteta na uništenim mostovima procijenjena je na 1,48 miliona KM, a na oštećenim 80.000 KM.

Uskoro most u Rekavicama i Krminama

Projektna dokumentacija za mostove u naseljima Rekavice i Krmine je završena, a u planu je procedura javnih nabavki za njihovu popravku.

Najavio je ovo početkom mjeseca gradonačelnik Slobodan Gavranović te dodao da popravka ova dva mosta počinje i bez sredstava iz Fonda solidarnosti, a nije isključio ni mogućnost da i mještani naselja Priječani do kraja godine dobiju most.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije