Banja Luka

Muzej RS sve ugroženiji: Kišnica nagriza istorijsko blago

Muzej RS sve ugroženiji: Kišnica nagriza istorijsko blago
Muzej RS sve ugroženiji: Kišnica nagriza istorijsko blago

Zbog nedavnih obilnih padavina, Muzeju RS u Banjaluci je zaprijetilo urušavanje krova, a najugroženija je stalna izložbena postavka, kažu u ovoj kulturnoj instituciji.

Osim toga, u pitanje je dovedena i bezbjednost ostalih eksponata od neprocjenjive istorijske vrijednosti, pohranjenih u muzeju.

Da situacija nije nimalo laka potvrđuju i u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, čiji će se predstavnici tokom ove sedmice sastati sa svim direktorima kulturnih institucija smještenih u zgradi nekadašnjeg Doma solidarnosti, gdje je smješten i Muzej RS, a kako bi zajedno pokušali pronaći rješenje za ovu nezavidnu situaciju.

"Na sastanak ćemo pozvati i predstavnike grada. Prije nekoliko godina sanirali smo prostor Doma, u kojem se nalazi Dječje pozorište RS, i danas imamo jednu od najsavremenijih scena u regionu. Svakako nam je namjera da stvorimo i optimalne uslove za čuvanje muzejske građe i rad zaposlenih u Muzeju RS", ističu u Ministarstvu.

Dok svi čekaju sastanak, radnici obezbjeđenja Muzeja RS gotovo 24 časa dnevno nadgledaju situaciju, a, kako opisuju, na krovu se napravilo manje jezero. Posjetioci kažu da im, umjesto izloženih starina, u oko prvo upadnu kante i stari papir kojima muzejski radnici brane izložene eksponate i sam prostor.

Nataša Olenjuk-Nogo, muzejski pedagog, ističe da se zaposleni trude da, koliko je to moguće, situaciju drže pod kontrolom.

"Eksponate smo smjestili u vitrine kako bismo bili bar malo sigurniji, ali to nije rješenje problema. Kolege stalno nadgledaju stanje na krovu, a situacija nije sjajna", kazala je ona.

Olenjuk-Nogo podsjeća da je problem prokišnjvanja muzeja aktuelan već nekoliko godina, a da posebnu opasnost predstavlja to što bi voda vrlo lako mogla da dođe i do električnih instalacija. Posljedice mogućeg požara, ističe, bile bi nesagledive.

"Nije šala kada kažemo da smo uplašeni trenutnim stanjem. Kako da zaštitimo istorijsko blago koje nam je povjereno? Nažalost, za sanaciju kompletnog krova nekadašnjeg Doma solidarnosti, gdje smo smješteni, potrebno je izdvojiti milione maraka, a taj novac je teško pronaći", naglašava.

Iako je u ovoj zgradi najugroženiji upravo prostor stalne postavke, u opasnosti je i nekoliko hiljada knjiga pohranjenih u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) RS, u kojoj se nadaju da će najvljeni sastanak s nadležnima donijeti rješenje problema.

Međutim, "druženje" s kantama muzejske radnike i bibliotekare ne sprečava da za svoje posjetioce pripremaju iznenađenja. U Muzeju RS za početak proljeća najavljuju nove postavke, a već s prvim toplijim danima biće otvorena izložba "Oružje, oruđe i vojna oprema Turaka u Banjaluci". Kustosi Etnološkog odjeljenja za april najavljuju interesantnu izložbu košulja.

Sa druge strane, osim mnogobrojnih dobrih naslova, članovi biblioteke mogu da koriste internet klub i čitaonice.

Ova godina nije i godina kulture

Da 2013. definitivno nije godina kulture potvrđuje i stanje u kojem se nalaze kulturne institucije u FBiH. Ulazna vrata Zemaljskog muzeja već četiri mjeseca su zakovana, a u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu kustosi i muzejski radnici svakodnevno sakupljaju vodu koja se slijeva niz zidove. Iako je situacija vrlo teška, vrijedno pripremaju dvije nove postavke - novca iz 14. i 15. vijeka i jedinstvenu kolekciju taksenih maraka.

Podsjećanja radi, u entitetskim kasama ove godine nema novca ni za biblioteke, galerije, pozorišta i mlade nade kulturne scene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije