Banja Luka

Nacrtom rebalansa planirano povećanje budžetskih sredstava

Nacrtom rebalansa planirano povećanje budžetskih sredstava
Nacrtom rebalansa planirano povećanje budžetskih sredstava

BANJALUKA - Odbornici Skupštine grada usvojili su danas Nacrt rebalansa budžeta za 2014. godinu u iznosu od 133.940.000 KM.

Ovim nacrtom budžetska sredstva se povećavaju za 2,7 odsto u odnosu na prvobitni budžet za ovu godinu, sa ciljem planiranja grant sredstava Fonda solidarnosti i sredstava kratkoročnog kredita od 3,5 miliona, a radi pokrića deficita budžeta grada iz 2012. i 2013. godine.

Ukupni prihodi smanjeni su za 1,1 milion KM, dok se prihodi od indirektnih poreza smanjuju za milion KM.

Odbornici koji su podržali Nacrt rebalansa ističu da je cilj da se obezbijede dodatna stredstva za saniranje štete koju su nanijele poplave i da se obezbijede sredstva za planirane infrastrukturne projekte.

"Svi shvataju suštinu potrebe utvrđivanja ovog nacrta rebalansa budžeta. Cilj je da na bazi zakona koji su doneseni radi obnove RS nakon poplava ugradimo u budžet obaveze koje proizlaze iz tih zakonskih propisa. Druga stvar je planiranje stavke od 1,4 milona donacije poplavljenim građanima, imajući u vidu da te stavke nema u budžetu, a ako je nema, onda moramo uraditi rebalans", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Klub odbornika SDS-a nije podržao Nacrt rebalansa jer smatra da on nije realan i ne oslikava stvarno stanje.

O Nacrtu rebalansa budžeta biće organizovana javna rasprava u KC Banski dvor u ponedjeljak u 17 časova, kad zainteresovani građani mogu dati prijedloge i sugestije koji će poslužiti za konačno utvrđivanje prijedloga rebalansa.

Sa dnevnog reda zasjedanja povučen je Prijedlog o rješenju imenovanja direktora JU "Centar za socijalni rad".

Za stipendije 1,6 miliona KM

Na sjednici Skupštine grada odlučeno je i da će sredstva za stipendiranje učenika i studenata koje dodjeljuje grad iznositi 1,6 miliona KM.

To znači 80 KM za učenike i 130 KM za studente mjesečno, dok će za deficitarna zanimanja iznositi 150 KM za učenike i 250 za studente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije