Banja Luka

Ni građani ni autori ne mare za grb grada

Ni građani ni autori ne mare za grb grada
Ni građani ni autori ne mare za grb grada

BANJALUKA - Prijedlozi rješenja za grb grada, koji su juče izloženi u Velikom izložbenom salonu Banskog dvora, za dva časa ni jedan građanin nije pogledao.

Naime, ekipa "Glasa Srpske" bila je juče od 10 do 12 časova u prostoru u kojem su izložena idejna rješenja. Za to vrijeme nijedan građanin nije ušao da ih pogleda. U oči bode činjenica da pored nezainteresovanosti građana u tom periodu  nije se pojavio nijedan autor rješenja. Osim ekipe "Glasa Srpske", rješenja je pogledala jedino ekipa Alternativne televizije.

Gradska uprava je odlučila da 30 prijedloga izloži, kako bi zainteresovani mogli da vide idejna rješenja simbola grada. Na taj potez gradski oci su se odlučili nakon burne rasprave na sjednici Skupštine grada, na kojoj su neki odbornici iznijeli primjedbe na javni konkurs "Grb grada Banjaluka". Tada su tražili da bi građani trebalo da, osim pobjedničkog, vide i ostala rješenja, te da, ako imaju, iznesu primjedbe i sugestije.

U Kulturnom centru Banski dvor su rekli da su i sami iznenađeni slabim odzivom i građana i autora, te da jedino novinare interesuje izložba.

"Ovaj centar je odradio svoj dio posla i izložio prijedloge. Nismo zaduženi za organizaciju izložbe i ne znamo zašto se niko, osim nekolicine novinara, nije pojavio", rekli su u toj kulturnoj instituciji.

Dodali su da je za izjave u vezi sa izložbom zadužen sekretar Skupštine grada Marica Slavnić.

Slavnićeva kaže da su rješenja grba stavljena na javni uvid zbog građana i odbornika.

"Tamo neće biti niko ko će odgovarati na pitanja građana, jer to nije po proceduri i ne smatramo da je to potrebno", rekla je ona.

Dodala je da javni uvid nema nikakvog uticaja na sadašnje rješenje, koje odbornici mogu da prihvate ili ne.

"Pobjedničko rješenje se neće moći promijeniti sa nekim od izloženih prijedloga", rekla je sekretar Skupštine grada i zaključila da ako odbornici ne prihvate pobjedničko rješenje sa konkursa da se zna koja je dalja procedura.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović je rekao da će nakon rasprave Skupština donijeti odluku koje će rješenje biti grb grada.

"Nisam siguran da je i onaj koji je sada plasiran kao najbolji biti konačno naše rješenje", rekao je prvi čovjek grada.

Dodaje da mu kao građaninu smeta na koji je način prikazana tvrđava Kastel, te da on grb vidi drugačije.

Izložba idejnih rješenja trajaće do 14. aprila.

Pobjednik

Komisija je kao najbolji ocijenila rad autora Draška Bošnjaka. Ovaj prijedlog Komisije, koji je gradonačelnik Slobodan Gavranović prihvatio, trenutno je na javnoj raspravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije