Banja Luka

Nije važno pobijediti nego naučiti

Nije važno pobijediti nego naučiti
Nije važno pobijediti nego naučiti

Svečano postavljanje stolova, flambiranje voća, priprema koktela, hladnih salata, toplih jela, restoranskih deserta, te prezentovanje turističkih destinacija dio su onog što se moglo vidjeti na današnjem takmičenju u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi.

Ovo tradicionalno školsko takmičenje idealna je prilika da učenici pokažu svoja znanja, ali i usavrše vještine. 

Za postavljanje stola prvo mjesto osvojili su Teodora Rakić i Nikola Modić, u flambiranju slatkog jela Aleksandar Piljagić i Nemanja Lolić, a u pripremi koktela Nikola Dodik.

Ostali pobjednici ovog takmičenja nisu bili poznati do zaključenja ovog broja "Nezavisnih".

"Na ovom takmičenju nije najbitnije ko će osvojiti nagradu, već da mlađi učenici nauče nešto od svojih starijih kolega, da prenose jedni drugima iskustva", rekao je Predrag Tošić, profesor kuvarstva i usluživanja.

Za takmičenje su se učenici sami prijavljivali, a učestvovalo je oko stotinu učenika.

Borislav Slavnić se, zajedno s kolegom, takmičio u pripremi restoranskog deserta.

''Kolač se sastoji od biskvita, želatina od višanja i čokoladnog preliva. Nije najbolje ispao, a ranije sam osvojio prvo mjesto'', kazao je Slavnić.

ŽIRI DIJELIO SAVJETE: Uloga žirija nije bila samo da ocijeni takmičare, već su mlađim kolegama davali savjete.

''Imali smo težak zadatak, jer su učenici dosta napredovali u odnosu na prije, ali ima tu još da se radi. Najčešće greške su namirnice koje ne treba da budu začinjene, zatim način sječenja, jer su sjekli različite i nepravilne oblike'', rekao je Dragan Šljivić, poznati kuvar i predsjednik žirija.

Ova škola broji oko 900 učenika i najveća je u BiH s ovim zanimanjima, a svoja umijeća često dokazuju i na svjetskim takmičenjima osvajajući medalje.

ZA MJESEC SEDAM MEDALJA: U Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi na učenike su ponosni svi, jer su se u samo mjesec dana sa takmičenja vratili sa sedam medalja.

''Mislim da su prevazišli domaće okvire i imam samo riječi hvale. Najveći nam je problem finansiranje odlazaka na takmičenja. Imali smo pomoć institucija za neka takmičenja u okruženju, a samo odlazak na nedavno takmičenje u Leskovac, sa kojeg su donijeli tri medalje koštalo je oko 4.000 KM'', rekao je Boris Spasojević, direktor ove škole.

Smještaj učenika koji se takmiče ekipno i mentora koji sa njima putuje su malo veća stavka.

Spasojević je dodao da, na primjer, za odlazak u Luksenburg ili Oslo treba oko 10.000 KM, te da je uvjeren da bi i tamo osvojili medalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije