Banja Luka

Niko nije odgovarao za 12 ugašenih zvjezdica

Niko nije odgovarao za 12 ugašenih zvjezdica
Niko nije odgovarao za 12 ugašenih zvjezdica

BANJALUKA - U periodu od 22. maja do 19. juna 1992. godine na Odjeljenju za intenzivnu njegu i terapiju Klinike za dječje bolesti u Banjaluci umrlo je 12 novorođenčadi. Svima je kiseonik u terapijskom postupku bio neophodan.

Zbog prekida koridora prema Srbiji kroz Posavinu, usljed svakodnevnih borbi, bila je onemogućena dostava kiseonika kopnenim putem iz Srbije, kojim smo tada redovno snabdijevani. Jedina mogućnost bila je vazdušnim putem. Mnogi apeli su upućeni svijetu...

Tako je u knjizi "Ko njih pita" napisao dr Dragan Danelišen, nekadašnji načelnik Dječje hirurške klinike u Banjaluci.

Avion s bocama kiseonika je nekoliko dana čekao na polijetanje s batajničkog aerodroma, jer nije mogao letjeti bez dozvole Savjeta bezbjednosti, dok je uvedena zabrana letenja nad tadašnjom BiH. Tako su se ugasili životi 12 beba....

U petak su obilježene 23 godine od tog datuma, koji je do danas bez pravne kvalifikacije i odgovornosti.

"Mi do danas nemamo nikakav odgovor. Ne želimo da ovaj događaj padne u zaborav. Desilo se to što se nama desilo, mi od tada brojimo godine, ništa više...", govori majka Željka Tubić iz Prijedora, potpredsjednica Udruženja "12 beba".

Njena beba imala je devet dana kada je preminula.

"Samo udruženje je nemoćno da podigne tužbu protiv Savjeta bezbjednosti UN-a pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu. Treba još  proći vremena da bi se stekli uslovi za tužbu, što podrazumijeva velika finansijska sredstva i imenovanje nekoga ko će zastupati majke", napomenula je ona.

Predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih vojnika i nestalih civila Republike Srpske Nedeljko Mitrović i ranijih je godina ukazivao na činjenicu da nije pokrenut postupak odgovornosti, niti je data prava kvalifikacija - pravna, humanitarna, civilizacijska, politička... Pitanje je da li bi ova inicijativa roditelja realno bila izvodiva.

"Sve je moguće. Naravno, mi godinama sarađujemo i pomažemo Udruženju i roditeljima 12 beba, ali smo svjesni da to nije nikada dovoljno i onoliko koliko bismo mi željeli, kao nosioci vlasti i roditelji. Ovdje se, međutim, radi o drugim stvarima. Kako je moguće da  jedan ovako strašni zločin ne možete ni do danas da iskomunicirate dovoljno prema svijetu, ma kako o tome pisali i ma kakve procedure pokretali? U to vrijeme napadnuta je i RS na poseban način, uskraćeno je pravo njenoj djeci na život", naglasila je Željka Cvijanović, premijerka RS.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić poručila je povodom obilježavanja 23 godine od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru da je dužnost svih da ovaj zločin nikada ne bude zaboravljen.

Vijence i cvijeće kod spomen-obilježja "Život" u centru Banjaluke položili su i Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Miladin Dragičević, izaslanik predsjednika RS, i brojne druge delegacije.

Imena majki

  1. Dušanka Đukić
  2. Živka Knežević
  3. Fatima Dedić
  4. Željka Tubić
  5. Zilha Murica-Delić
  6. Safeta Medić
  7. Nađa Puškar
  8. Dragoslava Marić
  9. Milena Sandić
  10. Dragica Komljenović
  11. Majda Đuran
  12. Grozda Rauš

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije