Banja Luka

Opomena jedina kazna za prekršaj odbornika

Opomena jedina kazna za prekršaj odbornika
Opomena jedina kazna za prekršaj odbornika

BANJALUKA - Izricanje mjere opomene je jedina predviđena sankcija koju će pretrpjeti odbornici Skupštine grada ukoliko prekrše jednu od odredbi kodeksa ponašanja.

Navedeno je to u radnoj verziji ovog dokumenta čija izrada kao individualnog dokumenta se prvi put priprema.

Jedno od pravila je da odbornik nijednu svoju odluku neće donijeti, niti glasati ili propustiti da javno iznese svoj stav ako mu je poznato da određeni akt nije u skladu sa propisima. Isto tako je navedeno da neće tražiti ni za sebe ni za druge niti će prihvatiti poklon ili neku drugu korist a niti će nuditi poklon u vezi sa obavljanjem svojih prava i dužnosti.

Predsjednik Skupštine grada Budimir Balaban je rekao da bi javno izricanje opomena sigurno imalo odraza u javnosti, odnosno uticalo bi na građane čiji glasovi biraju odbornike.

"Osim kodeksa ponašanje odbornika reguliše se i kroz Poslovnik o radu Skupštine grada i posebnu odluku koja određuje visinu odborničke naknade kroz koju je određeno da se za neopravdano odsustvo odbornika sa zasjedanja gradskog parlamenta predviđaju i novčane kazne", rekao je Balaban i dodao da se radi i na promjeni poslovnika.

"Želimo da uzobiljimo rad odbornika i da radnim tijelima damo veći značaj. Vrlo često rade sa kvorumom ili su na granici kvoruma jer imamo dosta izostanaka odbornika. Oni naglašavaju da radna tijela nemaju dovoljan značaj pa vjerovatno zato nisu ni prisutni. Ukoliko se dogovorimo u vezi sa izmjenom ona će biti pravilo da ukoliko na radnom tijelu neki dokument ne dobije potrebnu većinu ili dobije negativan stav onda on neće ići na Skupštinu", objasnio je Balaban, a prenosi Glas Srpske.

Dodao je i da će se smanjiti i broj radnih tijela kroz objedinjavanje srodnih  oblasti.

"Ići ćemo i na to da se ograniči broj pitanja koje odbornici mogu postaviti na aktuelnom času.  Da ne dođemo u situaciju da jedan odbornik postavi neograničen broj pitanja i dobije odgovore, a za druge nema vremen", objasnio je Balaban.

Dodao je da je na sastanku koji je planiran za 16. decembar treba da se usaglasi sadržaj ova dva dokumenta.

Trenutno u sklopu Skupštine grada radi 16 komisija dok bi promjenom poslovnika njihov broj trebao biti smanjen na 13.  Broj odbora sa četiri  bi trebao biti smanjen na tri a isto je i sa savjetima koji bi trebalo takođe da budu redukovani sa četiri na tri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije