Banja Luka

Osobe sa Daunovim sindromom očekuje svijetla budućnost

Osobe sa Daunovim sindromom očekuje svijetla budućnost
Foto: Ustupljena fotografija | Osobe sa Daunovim sindromom očekuje svijetla budućnost

Down Syndrom centar Banjaluka je od početka godine predano radio na smanjivanju socijalne distance društva u odnosu na osobe sa Daunovim sindromom.

Kazao je ovo Zoran Jelić, direktor Down Syndrom centra, te dodao da su u januaru bili počasni gosti na Sava balu u Hofburg palati u Beču.

"U februaru su zaposlene prve osobe sa Daunovim sindromom iz DSC Banjaluka na Jahorini kao kuvari, konobari, higijeničari, sobarice i radnici u vešeraju", rekao je on te dodao da je u februaru u komuni Jahorina ponovo aktivirana nastavna baza za studente defektologije iz Foče.

"U martu je obilježena Nedelja Daunovog sindroma, gdje je urađen kulturno-zabavni program i prva revija stečenih radnih vještina, gdje nam je uručen kombi, donacija 'M:tela' i Srpskog centra Beč, a 21. marta zaposlena je prva djevojka sa DS iz DSC BL u Ministarstvu spoljne trgovine, tj. u Kabinetu Staše Košarca ", rekao je on.

April je, kako kaže, bio u znaku Kampa socijalne rehabilitacije Jahorina.

"Od 10. do 30. maja je 'Ekspresivni Art kamp Jahorina', tu nam dolaze profesori i studenti Defektološkog fakulteta iz Tuzle, sa kojima smo potpisali ugovor o saradnji", naveo je Jelić te dodao da će na ovim kampovima Down Syndrom centar Banjaluka predstaviti svoj program socijalne rehabilitacije osamostaljivanja i radnog osposobljavanja osoba sa DS.

"U julu je dogovorena posjeta Centra za rehabilitaciju osoba sa invaliditetom iz Sankt Peterburga. Oni dolaze kod nas na Jahorinu i zainteresovani su za naš program socijalne rehabilitacije koji smo mi 2016. godine pokrenuli na Jahorini pod pokroviteljstvom tadašnjeg, a i sadašnjeg predsjednika Milorada Dodika, od kojeg i danas imamo podršku i pomoć", ispričao je on.

DSC BL je, kako kaže, prvi u zemljama regiona zaposlio osobe sa DS.

"Ništa više neće biti kao prije, osobe sa DS očekuje svijetla budućnost.

Puno malih ljudi, na puno malih mjesta, sa puno malih koraka može da promjeni svijest, a mi mijenjamo svijest u odnosu na osobe sa DS", zaključio je on.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije