Banja Luka

Pijani mladić uništio "krivi sat" u Banjaluci

Pijani mladić uništio "krivi sat" u Banjaluci
Pijani mladić uništio "krivi sat" u Banjaluci

BANJALUKA - Dvadesetčetvorogodišnji Banjalučanin Milan Stojanović uhapšen je u srijedu ujutro nakon što je uništio "krivi sat" na Trgu Krajine, simbol razornog zemljotresa iz 1969. godine.

Kako nezvanično saznajemo, Stojanović je u alkoholisanom stanju, u noći s utorka na srijedu, 45 minuta iza ponoći, iz nepoznatih razloga polomio stub na kojem je sat bio postavljen.

Nakon kriminalističke obrade pušten je na slobodu, a o svemu je obaviješten dežurni tužilac banjalučkog Okružnog tužilaštva, saopšteno je u srijedu iz Centra javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka.

Ovaj vandalski čin zgrozio je građane, a riječi osude stigle su i iz Gradske uprave.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, apelovao je na građane da prijavljuju ovakve pojave na dežurni telefon 051/244-593, kako bi nadležni organi mogli reagovati u pravo vrijeme.

Iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja kažu da su uklonili sat te da utvrđuju stepen oštećenja.

"Utvrdićemo materijalnu štetu koja je nastala. Nakon toga sat će biti vraćen na svoje mjesto", poručili su iz ovog odjeljenja.

Ostoja Barašin, direktor Turističke organizacije Banjaluke, istakao je da za ovaj čin ne postoji opravdanje.

"Stvarno ne znam šta bih vam rekao. Ostao sam bez riječi kada sam čuo šta se dogodilo. To bih najjednostavnije nazvao jednim nemoralnim činom prema gradskom spomeniku koji je podsjetnik na jedan događaj koji je ostavio neizbrisiv trag na grad i njegove stanovnike", naglasio je Barašin.

I Banjalučanin Siniša Lovrić, koji je u vrijeme zemljotresa bio osnovac, ali ga se i te kako dobro sjeća, kaže da je ovo velika sramota za grad.

Simbol zemljotresa

"Krivi sat", čije kazaljke uvijek pokazuju devet časova i 11 minuta, vrijeme u koje se 27. oktobra 1969. godine desio zemljotres jačine šest stepeni po Rihteru, već godinama je glavno mjesto sastajanja Banjalučana.

U zemljotresu je tada poginulo 15 Banjalučana, a 1.117 ljudi je bilo teže i lakše povrijeđeno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije