Banja Luka

Počela gradnja velikog vodovodnog sistema Jagare

Počela gradnja velikog vodovodnog sistema Jagare
Foto: N.N. | Počela gradnja velikog vodovodnog sistema Jagare
Biljana Popović

​Veliki vodovodni sistem Jagare, čija je gradnja počela danas, donijeće stabilno vodosnabdijevanje za oko 300 domaćinstava u visinskim zonama naselja Jagare, koje pripada mjesnoj zajednici Karanovac.

Ovo je jedan od najvećih ovogodišnjih projekata iz oblasti vodovodne infrastrukture, čija je ukupna vrijednost veća od 650.000 KM.

Milorad Aleksić iz ovog naselja kazao je da ovo znači mnogo za mještane Jagara.

"Trenutno se stanovništvo u visinskim zonama vodom snabdijeva preko cisterni grada i Civilne zaštite. Zahvaljujući ovim radovima, mladi će sve više željeti da ostaju u ovom kraju", kazao je Aleksić.

Gradonačelnik Igor Radojičić kazao je da su mještani Jagara dugo čekali na početak realizacije ovog velikog projekta.

"S obzirom na to da Jagare nemaju izvorišta značajnijeg kapaciteta, potrebno je izgraditi vodovod koji bi preuzimao određenu količinu vode sa gradskog vodovoda u Karanovcu. Zbog toga se moraju graditi dva rezervoara i dvije pumpne stanice", rekao je gradonačelnik.

Prema prvim procjenama, računa se da bi se sa vodovodnog sistema Jagare u budućnosti vodom mogli snabdijevati i viši dijelovi Starčevice i Obilićeva, koji takođe imaju problema s urednim vodosnabdijevanjem.

Boško Vuksan, predsjednik Savjeta MZ Karanovac, rekao je da će ovaj veliki projekat mnogo značiti za njihovu mjesnu zajednicu.

"Ovim projektom samo u Jagarama biće obuhvaćeno oko 300 domaćinstava, koja u ljetnim mjesecima imaju velike probleme sa snabdijevanjem vodom. Kada projekat bude završen, biće završeni i problemi s vodosnabdijevanjemu MZ Karanovac", kazao je Vuksan.

Izvođač radova za ovaj vodovodni sistem je preduzeće "Eko-euro tim", a rok za završetak radova je oko pet mjeseci.

Čeka se izvođeč radova

Gradonačelnik Igor Radojičić je rekao da još nije izabran izvođač radova za vodovodni sistem Banjice - Rekavice.

"Tri puta je padao tender, a sredstva su obezbijeđena još prošle godine. Ove godine moramo sve raditi ispočetka. Ovo je još jedan od krajeva koji nema riješeno vodosnabdijevanje, a u kojem ima dosta problema s izvorištem i cjevovodima", kazao je Radojičić.

Istakao je da se nakon zimske pauze očekuje intenziviranje posla na rezervoaru na Krčmaricama, kako bi ove godine ušli u sljedeću fazu, odnosno izgradnju rezervoara Česma 3 i povezivanje cjevovoda.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Najčitanije