Banja Luka

Pogledajte kako će izgledati novi banjalučki park

Pogledajte kako će izgledati novi banjalučki park
Foto: Gradska uprava Banjaluka | Pogledajte kako će izgledati novi banjalučki park

BANJALUKA - Mještanima naselja Centar prezentovano je idejno rješenje za park posvećen Veleizdajničkom procesu, a koji će biti smješten na prostoru nekadašnjeg kina Kozara.

Javnoj prezentaciji prisustvovao je i gradonačelnik Draško Stanivuković koji je istakao da je ponosan što su uspješno savladani svi izazovi, te će umjesto nobodera Banjaluka u centru grada dobiti još jedan park.

“Upravo na mjestu gdje je trebalo da bude izgrađen neboder od 14 spratova, Banjaluka će dobiti kino i amfiteatar na otvorenom i jednu novouređenu ambijentalnu cjelinu odnosno predivno uređen park posvećen Veleizdajničkom procesu”, poručio je gradonačelnik, te dodao da je javna prezentacija ovog projekta ujedno prilika da se čuje i mišljenje stanara ovog dijela našeg grada.

Dodao je da je velika pažnja posvećena ovom projektu, jer je riječ o lokaciji koja se nalazi u užem centru grada.

“Trenutno neuređena površina uskoro će dobiti potpuno novi izgled te će uz kino i amfiteatar na otvorenom biti obogaćena novim stazama, zelenilom i drugim sadržajima. Ovaj park posvećen Veleizdajničkom procesu krasiće simbolično spomenik u obliku svijeće, u znak sjećanja na jedan od najtežih perioda za Banju Luku, tokom kojeg su naši najumniji ljudi osuđeni na smrt samo zato što su bili Srbi, pravoslavci i pisali ćirilicom”, rekao je Stanivuković.

On je podsjetio da je od početka mandata tražio rješenja za ovu lokaciju u centru grada, jer su mještani bili nezadovoljni odlukom da na ovom mjestu bude izgrađen neboder.

“Ovo je bila privatna parcela, te je bilo neophodno pronaći rješenje i zamjensku parcelu, investitoru kojem je odobrena izgradnja nebodera sa 14 spratova. Uprkos brojnim izazovima uspjeli smo u tome, nakon čega smo odlučili da ovom mjestu vratimo stari sjaj”, kazao je on.

Gradonačelnik je dodao da će uz ovaj park, u blizini Narodnog pozorišta Republike Srpske biti izgrađen i park knjige, nakon čega će, kako je kazao, ovaj dio Banje Luke zaista dobiti svoj puni sjaj.

On je takođe dodao da, uz dva obnovljena parka u proteklom periodu, Banja Luka će dobiti pet novih parkova među kojima je veliki gradski park kod Tržnog centra “Delta”, ”Park knjige”, Ćirilični park, te par posvećen Tvrtku I Kotromaniću na lokaciji nove najveće kružne raskrsnice u gradu.

Jedna od aktivistkinja u borbi protiv izgradnje nebodera Vesna Zarić istakla je da su mještani veoma zadovoljni što na ovom mjestu neće biti izgrađena zgrada, te da se nada da će novi park donijeti više zelenila ovom prostoru.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije