Banja Luka

Porez na nepokretnosti u fokusu saradnje Poreske uprave i Grada Banjaluka

Porez na nepokretnosti u fokusu saradnje Poreske uprave i Grada Banjaluka
Foto: N.N. | Porez na nepokretnosti u fokusu saradnje PU RS i Grada Banjaluka

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske i Grad Banjaluka će u ovoj godini, zajedničkim aktivnostima, nastojati dalje poboljšati naplatu poreza na nepokretnosti u ovoj lokalnoj zajednici, i to kroz povećanje obuhvata obveznika ovog poreza.

Zaključeno je to na sastanku predstavnika Poreske uprave RS i Grada Banjaluka, koji je održan danas u prostorijama Poreske uprave RS u Banjaluci, a kojem je prisustvovala i direktorica Zora Vidović, čime je dala svoju podršku svim ovim aktivnostima.

Kako je istaknuto na sastanku, akcenat zajedničkih aktivnosti Poreske uprave RS i Grada Banjaluka u ovoj godini biće na identifikovanju nepokretnosti na teritoriji Grada Banjaluka koje do sada nisu bile prijavljene u Fiskalni registar nepokretnosti i to pomoću razmjene podataka između Poreske uprave RS i Grada Banjaluka, kao i podataka drugih institucija kao što je Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS. Učesnici sastanka su se dogovorili i da u ovoj godini bude organizovana i medijska kampanja sa ciljem da se građanima RS ukaže na značaj prijavljivanja nekretnina u Fiskalni registar nepokretnosti, kao i prihoda koji se na taj način prikupe u budžete lokalnih zajednica.

Podsjećamo da neprijavljivanje nepokretnosti u Fiskalni registar nepokretnosti predstavlja prekršaj postupka registracije u skladu sa Zakonom o poreskom postupku Republike Srpske. Tim zakonom je propisano da će se za prekrašaj kazniti poreski obveznik fizičko lice novčanom kaznom od 500 do 1.500 KM, te od 1.000 KM do 3000 KM poreski obveznik pravno lice, ukoliko ne prijavi nepokretnosti u Fiskalni registar nepokretnosti na način i u rokovima koji su propisani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije