Banja Luka

Predstavljeni projekti koje je podržala američka ambasada

Predstavljeni projekti koje je podržala američka ambasada
Predstavljeni projekti koje je podržala američka ambasada

BANJALUKA - Nevladine organizacije imaju jako važnu ulogu u demokratskom društvu i zbog toga je bitna njihova nezavisnost, rekao je Nikolas Hil, zamjenik šefa Misije Ambasade SAD danas u Banjaluci nakon svečanog otvaranja sajma organizacija-korisnika grantova američke Ambasade 2015. godine.

Na pitanje novinara o transparentnosti trošenja sredstava Hil je istakao da su kontrole rigorozne. Američka Ambasada u BiH tokom prošle godine je, preko grantova, uložila oko 14 miliona maraka za  nevladine organizacije koje su ta sredstva iskoristile za svoje projekte civilnog društva.

Edukacija mladih u oblasti on lajn novinarstva i korištenja socijalnih mreža, u svrhu  uticanja na vlast,  koju je sprovodio radio Kameleon  na području sjeveroistočne BiH samo je jedan od projekata  koji je podržala ambasada SAD-a u BiH, a koji je danas predstavljen među 55 projekata nevladinih organizacija.

,,Za edukaciju mladih od ambasade SAD-a dobili smo 24. 000 dolara, a za osam mjeseci koliko je trajao projekat edukovali smo više od 300 mladih. Oni su mogli i da aktivno učestvuju na našem portalu, te da kritikuju i hvale,, rekao je Andrej Zonić iz Tuzle.

A Grad Banjaluka ima registrovanih oko 250 nevladinih organizacija od koji su većina omladinskih.

,, Ove godine grad Banjaluka omladinske nevladine organizacije finansira sa oko 200. 000 KM, a za ostale oko 20. 000 KM. Iz budžeta svake godine kroz njihovo finansiranje izdvajamo između ostalog i za finasiranje civilnog društva,, rekao je Radenko Đurica, načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Banjaluka i dodao da će sledeće sedmice biti objavljen konkurs gdje će moći vidjeti koliko je utrošeno sredstava kroz koji program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije