Banja Luka

Priprema prvačića samo u tri škole

Priprema prvačića samo u tri škole
Priprema prvačića samo u tri škole

BANJALUKA - Priprema pred polazak u školu za buduće prvačiće u školskoj godini 2015/2016, koja nisu boravila u vrtiću, biće održana u svega tri od 29 osnovnih škola.

Kako su nam objasnili iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, ovaj vid nastave biće realizovan u OŠ "Petar Kočić" Kola, OŠ "Milan Rakić" Karanovac i OŠ "Stanko Rakita" Vrbanja.

"Ministarstvo obezbjeđuje novac. Program će trajati najmanje tri mjeseca i svaki radni dan po tri časa", rekli su u resornom ministarstvu za Glas Srpske.

Dodali su da će program, čije sprovođenje počinje prvog ponedjeljka u martu, biti organizovan u predškolskim ustanovama, a tamo gdje one ne postoje, u prostorijama škola u učionicama prvog razreda, s tim da i tu program sprovode vaspitači.

Direktor Osnovne škole "Petar Kočić" Dubravka Bosančić nije krila zadovoljstvo što je baš ova škola od svih područnih u Banjaluci izabrana za ovogodišnje sprovođenje predškolske nastave.

"Ovaj vid nastave je velika mogućnost i prednost da se mališani brže i bolje pripreme i socijalizuju za početak škole. Dosadašnja praksa je pokazala da mališani obuhvaćeni predškolskom nastavom budu mnogo bolji đaci", rekla je Bosančićeva.

Roditelji mališana iz Priječana su ogorčeni, jer, kako kažu, njihova djeca ove godine nemaju pravo na predškolsku nastavu u okviru škole, a u blizini nemaju nijedan vrtić.

"Šokirao sam se kad sam na školskim vratima pročitao obavještenje da ove godine neće biti realizovana predškolska nastava u OŠ "Jovan Dučić". Za vrtić nemam ni vremena, ni novca", rekao je jedan od roditelja budućih školaraca.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola regije Banjaluka Dušan Mišljenović rekao je da je zainteresovanost roditelja za predškolsku nastavu i iz drugih škola velika.

"Na ovu temu biće razgovora i na sastanku Aktiva direktora banjalučkih osnovnih škola, koji je planiran iduće sedmice. Nakon toga ćemo sugerisati resornom ministarstvu da ova nastava bude održana i u drugim školama", rekao je Mišljenović.

On je dodao da je dosadašnja praksa bila da na svim područjima u kojima nema vrtića bude organizovana ova nastava, što nije slučaj ove godine.

Program će ove godine biti organizovan u 30 osnovnih škola u RS. U ove namjene Ministarstvo je u prethodne četiri godine izdvojilo 860.000 KM.

Vrtići

Pored škola, nastava za mališane koje nisu išli u vrtić biće organizovana i u okviru Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje i privatnih vrtića.

Podnošenje prijava je u toku, a većina ovih ustanova ih prima do 20. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije