Banja Luka

Protestnom šetnjom u odbrani zelenila

Protestnom šetnjom u odbrani zelenila
Protestnom šetnjom u odbrani zelenila

Oko 1.000 građana okupilo se danas oko ograđenog prostora ispred Medicinske elektronike u Banjaluci, protestujući zbog odluke da se ukloni zelena površina i na ovom mjestu izgradi poslovni kompleks.

Uz zvuke bubnjeva i noseći transparente, na kojima je između ostalog, pisalo "Vama je livada, nama je park" i "Zašto ste protiv drveća", te smrtovnicu sa slikom drveta, oni su se potom uputili prema Trgu Krajine, glasno izražavajući nezadovoljstvo.

Sve se odvija pod budnim okom pripadnika policijskih snaga.

S obzirom da se u blizini održava i maturska proslava, saobraćaj je ranije bio zaustavljen. Mirna šetnja je potom nastavljena prema zgradi Administrativne službe grada Banjaluka i dalje prema palati predsjednika RS, ali je povorka ubrzo zaustavljena na ulazu u parkić.

Građani, međutim, ističu da će biti istrajni u tome da sačuvaju jednu od rijetkih zelenih površina u gradu.

Trenutno, nešto poslije 20.30, masa, u kojoj se nalaze različite generacije Banjalučana, zadržala se u ograđenom dijelu parka, u koji je ušla kroz jedan od prolaza.

Predsjednik Centra za životnu sredinu Banjaluka Miodrag Dakić rekao je da ovo okupljanje predstavlja poruku gradskim vlastima i resornom ministarstvu koje je izdalo dozvolu za građenje da se građani ne slažu sa uništavanjem ove posljednje zelene površine u gradu.

On je napomenuo da su građani organizovali i peticiju da se izmijeni regulativni plan i da se poništi ugovor sa izvođačem radova, a da Ministarstvo zaustavi radove. Prema njegovim riječima, građani su otkrili da izvođač radova nema sve potrebne dokumente za gradnju.

Dakić je dodao da će se građani i sutra okupiti u još većem broju kako bi izrazili nezadovoljstvo uništavanjem posljednje zelene površine u gradu.
 

Vezane vijesti:

Davidović: Park ili građevinski kompleks - stvar ličnog utiska

Pogledajte fotografije i video sa protesta Banjalučana

Novinar portala Buka otjeran iz parka!

Davidović: Imamo takvih ledina u Banjaluci koliko hoćete

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije