Banja Luka

Pušteno u pogon obnovljeno postrojenje na Gašića vrelu

Pušteno u pogon obnovljeno postrojenje na Gašića vrelu
Pušteno u pogon obnovljeno postrojenje na Gašića vrelu

BANJALUKA- U banjalučkom naselju Krmine danas su pušteni u pogon pumpa i filter postrojenje na izvorištu Gašića vrelo koje je nakon prošlogodišnjih poplava obnovljeno sredstvima Ambasade Velike Britanije u BiH i UNDP-a u iznosu od 79.000 KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je da je ovaj projekat vrlo bitan za stanovništvo naselja uz kanjon rijeke Vrbas i zahvalila Ambasadi Velike Britanije i UNDP-u za donaciju.

"Već nakon ovog projekta razgovaraćemo i o nadogradnji određenih senzora tako da se automatski otklanjaju kvarovi na kotama odakle dolazi ova voda", navela je Golićeva.

Ona je podsjetila da se iz ovog vodovoda snabdijeva više od 1.300 domaćinstava na području Banjaluke, Kneževa i Čelinca, ali da je njegov kapacitet dovoljan za priključenje još 1.000.

"Ove godine bile su i katastrofalne suše, pa su stanovnici koji se bave poljoprivredom imali velike probleme zbog nedostatka vode na ovom području, zbog tehničke nemogućnosti da se pumpama ta voda distribuiše", rekla je Golićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da će realizacijom ovog projekta vodosnabdijevanje ovog prostora biti mnogo urednije, ali i poboljšan kvalitet vode, zahvaljujući sistemu stalnog nadzora na izvorištu.

"Sa druge strane, izgradnjom još dvije pumpe u okviru ovog projekta, konačno smo uspostavili i kvalitetnije vodosnabdijevanje velikog dijela ovog prostora, posebno naselja LJubačevo, pa i nekih dijelova Kneževa i Čelinca", naveo je Gavranović.

On je dodao da je Banjaluci potrebno oko 200 miliona KM da infrastrukturne kapacitete vrati u stanje prije prošlogodišnjih poplava, ali da ta sredstva iz Fonda solidarnosti za obnovu Republike Srpske još nisu dostupna u zadovoljavajućem obimu.

"Ovo je izuzetna pomoć, s obzirom na činjenicu da su naša sredstva ograničena, kao i realnu potrebu građana da im se ove usluge vrate", rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, u narednoj godini bi, zahvaljujući povratu sredstava od Uprave za indirektno oporezivanje BiH od oko 2,9 miliona KM, trebalo da počne i izgradnja sistema vodosnabdijevanja sekundarnim vodovodima za naselja Racuni, kao i naselja na platou Manjače.

Prvi sekretar Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Kristin MekMil zahvalila je UNDP-u i vlastima Republike Srpske za saradnju na ovom projektu.

Ona je podsjetila i da je Velika Britanija među prvima poslala spasilački tim u BiH za vrijeme prošlogodišnjih poplava, nakon čega je uslijedila njihova finansijska podrška od oko 2,5 miliona evra, koji se troše posredstvom UNDP-a.

"Novac koji se bude ulagao u ponovnu izgradnju infrastrukture treba da se iskoristi tako da ona bude u boljem stanju nego prije poplava, čime će se pojeftiniti održavanje takvih objekata. Drugo, u toj izgradnji treba da učestvujemo zajedno sa lokalnim vlastima, što se vidi i u ovom projektu", rekla je MekMil.

Rezidentni koordinator UNDP–a u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da se u ovom projektu malim sredstvima uspjelo postići mnogo, ali i da je cjelokupni sistem unaprijeđen.

"Ovaj vodovod je i ranije mogao obezbijediti vodu, ali je ona sada čistija, on je automatizovan, a i troškovi su smanjeni, što je glavni naš princip obnove od prošlogodišnjih poplava", rekla je Sinanoglu.

Ona je ukazala na potrebu izgradnje infrastrukture na pametniji način, te usmjerenja investicija na predviđanje i smanjenje rizika.

Direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić rekao je da se sa ovog vodovoda snabdijeva više od 1.300 domaćinstava i da su sada stvoreni uslovi da se potrošačima isporučuje apsolutno bezbjedna voda.

"Za vrijeme prošlogodišnjih poplava smo promptno reagovali i zahvaljujući naporima ljudi u tehničkoj službi, naši potrošači su minimalno vrijeme bili bez vode, a čitavih godinu dana smo imali određene improvizacije koje, ipak, nisu uticale na kvalitet", istakao je Šarić.

On je dodao da je zbog kvarova usljed klizišta bilo neophodno izmjestiti više od 110 kilometara cjevovoda, ali da je svaki od njih otklonjen za manje od 48 časova i da ih potrošači nisu ni osjetili.

Šef tehničke službe u Centru za razvoj i unapređenje sela Dario Kuprešak rekao je da su ovim projektom obezbijeđeni pouzdaniji sistem vodosnabdijevanja, dosta sigurniji daljinski nadzor, te smanjeni troškovi.

On je dodao da su prošlogodišnje poplave na ovom izvorištu nanijele ogromne štete, prije svega na građevinskom objektu i na hidromašinskoj opremi, dok se kao prateća posljedica javila mutnoća vode.

"Ukupne štete od prošlogodišnjih poplava na svim našim vodovodnim sistemima na ruralnom dijelu iznosile su oko 300.000 KM, dok su štete na Gašića vrelu iznosile oko 100 000. Za hidromašinsku opremu dobili smo sredstva od UNDP-a u iznosu od 80.000 KM, a 5.000 KM uložio je Centar za građevinsko–zanatske radove", rekao je Kuprešak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije