Banja Luka

Radna nedjelja (ni)je dobrodošla

Radna nedjelja (ni)je dobrodošla
Radna nedjelja (ni)je dobrodošla

Odluka o radnoj nedjelji na području grada je podijelila struku: jedni je podržavaju, a drugi kude, uz komentar da je do sada bar taj dan služio za odmor.

Rad nedjeljom od osam do 16 časova za pravna lica i preduzetnike koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost, osim subjekata kojima je odlukom određeno drugačije radno vrijeme, je dobio zeleno svjetlo na posljednjoj sjednici Skupštine grada. Tada je izmjenom zakona odlučeno da spomenuti subjekti mogu da rade i drugog dana republičkog praznika, s tim da se poštuju prava radnika u skladu sa zakonom.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović kaže da će odluka o novom radnom vremenu nedjeljom potrošačima donijeti kvalitetniju uslugu, a vlasnici radnji će biti dovedeni u ravnopravan položaj.

"Analiza na osnovu razgovora sa predstavnicima udruženja i Privredne komore je pokazala da to treba ujednačiti i svima omogućiti iste uslove za poslovanje. Prigovori da to nanosi štetu radnicima su neosnovani jer je ovo pravna država koja mora da funkcioniše i onaj ko zloupotrijebi prava radnika mora da odgovara", kazao je on.

Saglasnost na prijedlog ove odluke dali su iz Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, gdje kažu da je smatraju dobrom iz više razloga.

"Radnom nedjeljom kupci dobijaju veće mogućnosti za obavljanje usluga od automehaničara, frizera, obućara i drugih, a ljudi da dodatno zarade. Takođe, smatrali smo da su ostale branše diskriminisane u odnosu na trgovačku jer su plaćali sve dažbine kao i mi trgovci, a radili su četiri dana manje u mjesecu", rekao je Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije.

S njima se, međutim, ne slaže Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS, koji kaže da se Sindikat protivi radu nedjeljom jer smatraju da to neće povećati broj zaposlenih, već će samo dodatno opteretiti radnike koji trenutno obavljaju te poslove.

Poslodavci su "negdje između". Pojedine je ova odluka obradovala, ali ima i onih kojima ona neće uvesti izmjene u poslovanje. Kristina S. kaže da ni poslije donošenja zakona njen frizerski salon neće raditi nedjeljom.

"Nema smisla da toliko forsiram ni sebe ni radnice pa da i nedjeljom radimo. A i nema tu neke računice: morala bih ih dodatno platiti za radne nedjelje, a koliko bismo prometa imali - to je upitno", ispričala je ona.

Veće dnevnice

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, kaže da ova odluka za sobom povlači niz pitanja. Tako ističe da će poslodavci koji se odluče na radne nedjelje sa radnicima morati obaviti dogovor o visini dnevnice koja bi, kako kaže, trebalo da bude viša u odnosu na druge dane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije