Banja Luka

Radojičić upozorio na spor u vezi s parcelom kod "Velesajma"

Radojičić upozorio na spor u vezi s parcelom kod "Velesajma"
Radojičić upozorio na spor u vezi s parcelom kod "Velesajma"

BANJALUKA - Gradonačelnik Igor Radojičić apelovao je na potencijalne kupce da se ne upuštaju u kupovinu zemljišta kod "Banjalučkog velesajma" koje je preduzeće "Građa" ponudilo na prodaju, nakon što ga je, kako tvrdi, Područna jedinica RUGIP-a protivzakonito upisala u zemljišne knjige kao vlasnika.

Radojičić je rekao da je grad Banjaluka, a ne preduzeće "Građa", pravni nasljednik ovog zemljišta, gdje je nekada kao vlasnik bio upisan SIZ stanovanja, te da je o svemu obavijestio Okružni privredni sud.

"Nepravosnažnim rješenjem PJ Republičke uprave za geodetsko-imovinske poslove zemljište je upisano na 'Građu', po osnovu privatizacije. Mi tvrdimo da nije bilo predmet privatizacije i da nije u vezi sa članom 88a Zakona o privatizaciji i da kao pravni sljedbenik treba da upišemo vlasništvo nad tim česticama", rekao je Radojičić.

Na ove tvrdnje Radenko Dragojević, stečajni upravnik preduzeća AD "Građa", kratko je kazao da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

"U postupku je učestvovao i grad pa ne znam šta njima nije jasno", rekao je Dragojević.

Iz Republičke uprave za geodetsko-imovinske poslove (RUGIP) navode da je nakon postupka doneseno rješenje kojim je utvrđeno pravo svojine u korist A.D. "Građa" Banjaluka u stečaju, shodno odredbama Zakona o privatizaciji državnog kapitala u preduzećima.

"Na navedeno rješenje Područna jedinica Banjaluka stavila je klauzulu pravosnažnosti 30. januara 2017. godine", saopšteno je iz RUGIP-a.

Kako dodaju, "netačna je konstatacija da je grad Banjaluka (ili neki od njegovih pravnih prednika) bio upisan u evidencijama u koje se upisuju stvarna prava na nepokretnostima (zemljišna knjiga)".

Ističu da je grad uložio žalbu Područnoj jedinici Banjaluka, koju je prvostepeni organ odbacio zaključkom na koji je naknadno grad uložio žalbu, o kojoj će RUGIP kao drugostepeni organ odlučiti u zakonskom roku.

"Direktor RUGIP-a će formirati komisiju koja će izvršiti nadzor u navedenom predmetu i preduzeće sve zakonom predviđene mjere ukoliko se utvrde nepravilnosti i propusti u postupanju Područne jedinice Banjaluka kao prvostepenog organa", rekli su u RUGIP-u.

Podsjećamo, parcela od 744 kvadratna metra ponuđena je na prodaju po cijeni od 104.000 KM. Prema Regulacionom planu, preko nje trebalo bi da prođe saobraćajnica, a grad bi prodajom morao ponovo otkupiti zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije