Banja Luka

Raspust protekao u znaku knjige

Raspust protekao u znaku knjige
Raspust protekao u znaku knjige

BANJALUKA - Članovi Dječje biblioteke Borik i ovaj raspust provodili su u svojoj omiljenoj čitaonici, a tokom ljeta za njih su organizovana i brojna dešavanja.

U razgovoru s Aleksandrom Čvorović iz ove biblioteke, koja vodi radionice, saznali smo koje su knjige bile najčitanije tokom ljeta, te šta djecu očekuje. S početkom nove školske godine počinju i nove radionice i događaji.

"U septembru pripremamo promociju nove knjige Roberta Takariča 'Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije', koja je već osvojila značajne nagrade", kaže Čvorovićeva i podsjeća da je u pitanju autor čija je knjiga "Menjam pubertet za bilo šta, povoljno" jedna od najtraženijih knjiga.

"Djeca tokom raspusta biraju knjige za svoju dušu, a njihov najčešći izbor je naučna fantastika, kako strana, tako i domaća, i horor priče", kaže za "Nezavisne" naša sagovornica i dodaje da su najčitaniji pisci iz ove oblasti Čarli Flečer i njegova djela "Gvozdena ruka", "Kameno srce", zatim Mihaela Burdova koja je napisala "Svijet jednoroga", sve knjige Muni Vičer i još izuzetno aktuelni serijal o Hariju Poteru.

"Tinejdžeri, svakako, vole i ljubavnu tematiku, kao i knjige R.L. Stajn: 'Najbolja prijateljica' i 'Vikend u divljini'. U nešto manjoj mjeri čita se poezija, ali određeni broj djece uživa i u stihovima", kaže ona i dodaje da su djeci omiljene bajke u stihu, ali i da često čitaju pjesme Jove Čulića.

Takođe, djeca čitaju sve knjige Uroša Petrovića. U pitanju su knjige "Deca Bestragije", "Peti leptir" i "Zagonetne priče".

"Djeca nižeg osnovnoškolskog uzrasta najčešće čitaju knjige: 'Tea Stilton', 'Džeronimo Stilton', 'Grozni Gaša', 'Sara B. Savić', 'Pet prijatelja'. Ove knjige imaju mnogo nastavaka i djeca im se uvijek rado vraćaju", kaže ona.

Redovni posjetioci biblioteke su i oni koje tek čekaju školske klupe.

"Djecu predškolskog uzrasta, podrazumijeva se, najviše zanimaju slikovnice: 'Štrumpfovi', 'Majstor Bob', 'Milica' i njima slične", kaže ona i ističe da su najtraženije knjige iz kolekcije "Korak po korak", koje izdaje beogradski "Kreativni centar".

Radionice su bile besplatne za članove biblioteke. U okviru aktivnosti "Ilustrujemo priče" djeca su crtala radove inspirisana onim što su pročitali. "Čiča-Miča (ne)sretna je priča", projekcija filma u biblioteci, posebno je obradovala mališane, a djeci je bilo dozvoljeno da u biblioteku unesu i grickalice. U okviru radionice "Pričamo o knjizi" najmlađi čitaoci su razgovarali o knjizi "Fantastični gospodin lisac" Ronalda Dala, a jedini uslov za učestvovanje je bio da se prije dolaska obavezno pročita knjiga. Završetak ljeta svake godine obilježava se jednim od popularnijih vidova zabave, koja djeca imaju priliku da gledaju na televiziji. Ovog ljeta priređen je tok šou "Put do uspjeha", a djeca su glumila slavne osobe, postojeće ili izmišljene, iz svijeta glume, plesa, sporta, muzike, nauke...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije