Banja Luka

Sakupljeno 430 tona otpada

Sakupljeno 430 tona otpada
Sakupljeno 430 tona otpada

BANJALUKA - U proljećnoj akciji čišćenja i uređenja grada prikupljeno je 430 tona otpada, od čega je u gradskim naseljima sakupljeno 300 tona, a u seoskim 130.

Cilj akcije, koja je trajala od 30. marta do 20. aprila, bio je da se iznese i prikupi  što više krupnog otpada, starih stvari, otpada iz rijeka, kao i drugog smeća koje ugrožava životnu sredinu, izuzev građevinskog, čiji odvoz nije predviđen ovim aktivnostima.

Smeće s gradskog područja odvozilo je preduzeće "Čistoća", a sa seoskog "Eko-evro tim".

"Naše ekipe koje su radile na seoskim područjima do kraja akcije sakupile su 130 tona otpada, od čega je najviše bilo granja i starog namještaja, otpada iz rijeka, koji ugrožavaju okolinu", rekao je Radosav Čubrilović, šef tehničke pripreme "Eko-evro tima".

Izrazio je zahvalnost mještanima MZ koje su bile u njihovoj nadležnosti jer su na vrijeme iznosili otpad i time  pomogli ovoj akciji. 

Mještanka Česme Zorica Savić kaže da svake godine u periodu uređenja grada na predviđeno mjesto iznese sav kabasti otpad.

"Ovakve akcije na području grada su dobre, jer ima stanovništva koje nije u mogućnosti da otpad odveze na propisana mjesta, koja su izvan grada",  kazala je Savićeva.

Aleksanadr Bajić, direktor preduzeća "Čistoća", potvrdio je da su ove godine sakupili manje otpada, nego prethodnih.

"Ekološku akciju prikupljanja otpada ponovićemo i na jesen, a ujedno se nadamo da ćemo potaknuti ljude da svoj otpad odlažu u za to predviđena mjesta", rekao je Bajić. 

Ovogodišnja proljećna akcija čišćenja i uređenja grada počela je 30. marta sadnjom stabla Pančićeve omorike u dvorištu OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima. Zajedno s učenicima ove škole stablo je zasadio Slobodan Gavranović, gradonačelnik.

Prošla godina

Prema podacima iz Gradske uprave, u prošlogodišnjoj proljećnoj akciji uređenja grada prikupljeno je 411 tona otpada. Tada je u akciji najviše smeća, 286 tona, prikupljeno u gradskim naseljima, dok je na seoskom području skupljeno 125 tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije