Banja Luka

Sarađuju Banjaluka i Subotica

Sarađuju Banjaluka i Subotica
Sarađuju Banjaluka i Subotica

BANJALUKA - Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović i gradonačelnik Subotice Jene Maglai potpisali su danas u Banjaluci pismo namjere o saradnji dva grada.

Gavranović je istakao da potpisivanje pisma namjere predstavlja početak dobre i plodonosne saradnje od značaja za ekonomski, kulturni, sportski i svaki drugi prosperitet i Banjaluke i Subotice.

"Naš cilj je potpisivanje sporazuma o saradnji i prijateljstvu dva grada. Do tada ćemo zadužiti odgovarajuće gradske službe da definišu konkretne protokole, sa jasnim programima, mjerama i rokovima realizacije u svakoj od oblasti saradnje", rekao je Gavranović novinarima nakon svečanosti potpisivanja pisma namjere. 

On je dodao da bi Banjaluka u narednom periodu trebalo da potpiše i sporazum o saradnji sa LJubljanom.

Gradonačelnik Subotice Maglai rekao je da je današnje potpisivanje pisma namjere o saradnji Banjaluke i Subotice prva zvanična saradnja koju Subotica ostvaruje sa nekim od gradova u BiH i slična onoj koju Subotica ima sa Segedinom u Mađarskoj i Osjekom u Hrvatskoj. 

"Naši gradovi i regije su veoma bliski i od ranije, sarađivali smo u mnogim oblastima, poput ekonomije i kulture. Želimo da obnovimo tu saradnju koja je ranije postojala i podignemo je na viši nivo", naveo je Maglai. 

Maglai je zahvalio današnjim domaćinima za poziv i mogućnost  uspostavljanja saradnje, ističući da Subotica i Banjaluka imaju mnogo zajedničkog i da, osim u oblasti ekonomije i kulture, mogu da sarađuju i u oblasti turizma, zdravstvene i socijalne zaštite.

"Prvenstveno treba da se oslonimo na sopstvene snage, na regije koje su bliske i regije koje imaju zajedničke interese da sarađuju, a ne da tražimo pomoć sa strane", dodao je Maglai. 

Potpisivanju pisma namjere o saradnji između Banjaluke i Subotice danas u Banjaluci prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije