Banja Luka

Slijedi ugradnja 700 novih brojila

Slijedi ugradnja 700 novih brojila
Slijedi ugradnja 700 novih brojila

BANJALUKA - Preduzeće "Elektrokrajina" ove godine na području grada Banjaluka planira ugradnju 700 električnih brojila za daljinsko očitavanje električne energije.

Ugradnja je planirana u naseljima i na lokalitetima Derviši, Tunjice, Novakovići i Vujinović-Marići.

"Cilj uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje struje je smanjenje troškova preduzeća, s obzirom na to da neće biti potrebe za izlaskom radnika na teren, brži i bolji uvid u stanje na brojilu, smanjenje neovlašćene potrošnje i unapređenje usluga, smanjuje se uticaj ljudskog faktora i grešaka u očitavanju", naveo je portparol "Elektrokrajine" Predrag Klincov i dodao da troškove zamjene brojila snosi preduzeće.

Ujedno je istakao da dinamika realizacije projekta zavisi od više faktora, zbog čega u ovom trenutku ne mogu precizirati termine zamjene brojila.

Iz mjesne zajednice Šargovac, koja pokriva Tunjice, pozitivno gledaju na odlazak starih satova u istoriju.

"Pretpostvaljam da je to praktičnije i da dosta smanjuje troškove, tako da je sasvim logično da jedno ozbiljno preduzeće radi tako nešto. Duže od godinu dana imam tu vrstu brojila i kao potrošač nemam zamjerke, pa vjerujem da će zadovoljni biti i ostali nakon što ova novina bude uvedena", rekao je Radovan Ilić, predsjednik MZ Šargovac.

Na području grada Banjaluka, zaključno sa 1. oktobrom prošle godine, ugrađeno je 14.605 brojila za daljinsko očitavanje potrošnje, najviše u naseljima Starčevica, Lauš, Petrićevac, Srpski Milanovac, Kuljani, Zalužani i u dijelu Borika.

"Nismo imali pritužbe mještana na rad istih. Kod mene lično je sat zamijenjen i mogu reći da je potrošnja kao i prije što je bila", navodi Saša Babić, predsjednik Savjeta MZ Petrićevac.

Iz "Elektrokrajine" su naglasili da su mjere izmještanja mjernih mjesta i uvođenja daljinskog očitavanja potrošnje uticale na smanjenje distributivnih gubitaka u gradu za čak 5,8 odsto u protekle dvije godine.

Distributivni gubici

2012. 19,4

2013. 15,5

2014. 13,6

Sprečavaju krađu

Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš I, jednog od naselja gdje su brojila na daljinsko očitavanje već ugrađena, kaže da je ta praksa dobra i zbog eventualne krađe struje.

"Modernizaciju bi do kraja trebalo sprovesti i zbog žalbi građana na stanja na brojilima, očitavanja će biti lakša", smatra on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije