Banja Luka

Spriječiti stvaranje divljih deponija

Spriječiti stvaranje divljih deponija
Spriječiti stvaranje divljih deponija

BANJALUKA - Početak jesenje akcije čišćenja i uređenja grada obilježen je juče u Krfskoj ulici, u naselju Obilićevo, a akcija će biti sprovedena u svim dijelovima grada do kraja mjeseca.

Prema planu koji je izradilo Odjeljenje za stambeno-komunalne poslove, radiće se u dvije faze, pa će čišćenje biti obavljeno u urbanom i ruralnom dijelu, odnosno prigradskim naseljima.

"Od 15. do 25. okrobra optad mogu odlagati građani iz gradskih i ruralnih mjesnih zajednica na desnoj obali Vrbasa, a od 21. do 31. okrobra otpad će biti prikupljan iz mjesnih zajednica uz lijevu obalu", rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik. Akcija ima za cilj prije svega da spriječi stvaranje divljih deponija u gradu.

"Banjaluka je grad zelenila i sada imamo jako mnogo lišća, koje stvara probleme ne samo vozačima i pješacima, nego pravi probleme i u oborinskim kanalizacijama koje se zbog gomila zaštopaju. Cilj ove akcije je i da to spriječimo", dodao je Gavranović.

Svi građani pozvani su da u ovom periodu očiste svoje okućnice i iznesu kabasti otpad na određene površine kako bi ga komunalne službe odvezle.

"Što se tiče jesenjeg uređenja, građani treba da znaju da će kontejneri od pet kubika biti mobilni i postavljeni na vidna mjesta kako bi mogli iznijeti komunalni optad", rekao je Aleksandar Bajić, direktor "Čistoće".

Kontejneri će na jednoj lokaciji biti postvaljeni po nekoliko dana kako bi građani za to vrijeme iznijeli otpad.

Ovo je drugi put da se sprovodi akcija jesenjeg čišćenja grada, a za vrijeme njenog trajanja "Čistoća" će pored mehanizacije intenzivirati i ljudstvo.

Prikupe tone otpada

U prošlogodišnjoj jesenjoj akciji čišćenja prikupljeno je 170 tona otpada.

Rezultat proljetne akcije uređenja, koja je trajala od 31. marta do 18. aprila, jeste sakupljenih 411 tona otpada.

Operativni plan sprovođenja akcije po mjesnim zajednicama dostupan je na sajtu Gradske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije