Banja Luka

"Toplana" se zadužuje za još 7,8 miliona KM

"Toplana" se zadužuje za još 7,8 miliona KM
"Toplana" se zadužuje za još 7,8 miliona KM

BANJALUKA - Banjalučka "Toplana" zadužuje se za 7,8 miliona KM, a grad je garancija za novo kreditno zaduženje ovog preduzeća, odlučeno je to na današnjoj sjednici Skupštine grada.

Kamatna stopa za ovo zaduženje je 5,4 odsto, a "Toplana" će, prema riječima direktora Miće Milovanovića, ova sredstva da utroši za finansiranje prenesenih obaveza i za nabavku mazuta za normalno grijanje najkasnije do kraja januara.

On je dodao da  je u prvih šest mjeseci ove godine ostvaren najmanji gubitak u ovom preduzeću u bilo kojem uporednom polugodištu od 2012. godine, te da je stepen naplate oko 85 odsto.

Slobodan Gavranović, gradonačelnik, rekao je da je grad bio garant "Toplani" i za kredit od 28 miliona KM, od kojih je otplaćeno skoro 9,5 miliona KM.

"Ovim davanjem garancija pokušali smo da 'Toplana' uđe spremno u narednu grijnu sezonu. Sve opcije su razmatrane, uključujući i stečaj, ali otvoriti stečaj znači dovesti u pitanje snabdijevanje velikog dijela građana i svih vitalnih institucija", izjavio je Gavranović.

Opozicija smatra da je ovo zaduženje začarani krug i da građani od toga  nemaju ništa.

"Suludo je ulagati u 'Toplanu' ako su se periferne kotlovnice pokazale dobre, treba napraviti nekoliko takvih modaliteta i ugasiti toplanu na mazut, ali to nije lako zbog duga", rekao je Vladimir Mirošljević, odbornik NDP-a.

Na jučerašnjoj sjednici usvojeno je još nekoliko tačaka dnevog reda, među kojima je i Odluka o kablovkoj kanalizaciji  za komukacijske kablove, kojom je od sada definisan način izgradnje kablovske kanalizacije na području grada, na osnovu čega će grad, prema riječima Zorana Novakovića, načelnika Odjeljenja za stambene i komunalne i poslove saobraćaja, imati godišnje punjene budžeta od dva do tri miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije