Banja Luka

Toplani duguju 12 miliona KM

Toplani duguju 12 miliona KM
Toplani duguju 12 miliona KM

Potrošači koji su priključeni na sistem grijanja gradske "Toplane" ovom preduzeću duguju oko 12 miliona KM, tužbe se vode s oko 20.000 potrošača, a ovih dana u pojedinim zgradama postavljeni su spiskovi s imenima dužnika.

Rasponi iznosa dugova su od 60 pa do čak 4.000 KM, a pojedini građani smatraju da nije korektno da se zbog manjeg iznosa nađu na ovom spisku.

"Nije lijepo što dužnike koji duguju stotinu maraka ili manje jednako tretiraju kao i one koji imaju po nekoliko hiljada maraka duga. Svoje obaveze izmirujem zasad na vrijeme, ali ima komšija koji kasne s isplatama i nije fer prema ljudima koji se trude da plaćaju redovno", rekla je Marica iz Borika.

SUDOVI PRETRPANI TUŽBAMA: U "Toplani" kažu da su za njih svi dužnici isti.

"Ako potrošači ne znaju koliko duguju, mi smo stavili spiskove da mogu da izmire svoja dugovanja, a dug je i 60 KM i 3.000 KM. Imamo oko 20.000 tužbi koje još nisu riješene i potražujemo preko 12 miliona maraka. Pitanje je vremena kada će se ući u naplatu s obzirom na to da su sudovi pretrpani tužbama komunalnih preduzeća", rekla je Žaklina Mijatović, portparol "Toplane".

Dodala je da paze da dugovi ne zastare te zbog toga na vrijeme obavještavaju potrošače.

REPROGRAM DUGA: "Toplana" omogućava svojim potrošačima koji imaju veća dugovanja da potpišu reprogram duga, u zavisnosti od visine, te da je period za isplatu i do 18 mjeseci.

U mjesnim zajednicama koje smo kontaktirali kažu da s obzirom na ukupnu situaciju nije čudo što građani ne mogu da izmiruju obaveze i duguju za pojedine komunalne usluge.

"Sigurno da ima potrošača koji duguju s obzirom na uslove u kojima živimo. Savjet MZ nije zaprimio nijednu žalbu što se tiče grijanja", kazao je Vladimir Stanić, predsjednik Savjeta MZ Paprikovac.

U MZ Rosulje su rekli da je bilo problema sa grijanjem početkom sezone i da su oni riješeni, te da je kroz jedan dio naselja urađena nova toplovodna mreža.

"Ima potrošača koji ne plaćaju, a ima i onih koji su se isključili. Mi smo blizu 'Toplane' i imamo dosta uredno i dobro grijanje, zbog čega građani vode računa da plaćaju", rekao je Rade Trivić, predsjednik Savjeta MZ Borik I.

Kada je moguća odgoda otplate

U pojedinačnim slučajevima, kada je u pitanju bolest ili neki drugi ozbiljniji problem, uz priloženu dokumentaciju i zahtjev može se odgoditi otplata na duži period.

"Dugovanja ugrožavaju rad 'Toplane', ali to neće uticati na grijnu sezonu jer imaju pune rezervoare mazuta", potvrdili su u ovom preduzeću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije