Banja Luka

Tradicionalni koncert u humanitarne svrhe

BANJALUKA - Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Sava" iz Banjaluke organizovalo je večeras u ovom gradu godišnji koncert, kojim je obilježilo sedam godina uspješnog rada.

"Ovo je ujedno i treći tadicionalni koncert, koji posvećujemo u humanitarne svrhe, ove godine za pomoć u liječenju našem sedamnaestogodišnjem sugrađaninu Milošu Tamburiću, za koga smo uspjeli prikupiti 3.500 KM", rekao je Srni predsjednik Upravnog odbora KUD "Sveti Savo" Milenko Dulić.

Prema njegovim riječima, ovo društvo ističe se po organizovanju uspješnih humanitarnih koncerata, koji su, kao i večeras, popunili dvoranu i oduševili publiku.

"Naši se rezultati mjere po savladavanju novih koreografija iz svih područja bivše Jugoslavije, tako i sve više po humanitarnom radu", rekao je Dulić.

On je dodao da je KUD "Sveti Sava" osnovan 2007. godine, da trenutno ima oko 300 članova, uzrasta od šest do 40 godina, te da su u dosadašnjem radu formirane četiri folklorne grupe, pjevačka grupa i orkestar.

"Večeras smo se predstavili bogatim folklornim programom, koji odslikava tradiciju sa prostora BiH i Srbije", rekao je Dulić.

On je istakao da su se večeras, kao gosti, svojim igrama i ansamblima predstavili i KUD "Petar Kočić" iz Čelareva u Srbiji i KUD "Sveti Sava" iz Graca u Austriji.

Dulić je poručio da će KUD "Sveti Sava" nastaviti da prenosi slavu ovih krajeva, a ujedno i pomaže drugima.

LJubitelji folklora večeras su imali priliku da vide igre sa Grmeča, iz Glamoča, Bujanovca, Leskovca, Šumadije, Vojvodine, Gornje Nišave, Gruže, Banata, vlaške igre, šopske, kao i igre iz Niša i Krajine.

Dulić je podsjetio da je KUD "Sveti Sava" u proteklom periodu održao mnoštvo javnih nastupa, cjelovečernjih koncerata, gostovanja, a u avgustu je učestvovao i na Međunarodnoj smotri folklora u Kitenu /Bugarska/, na kojoj je dobio nagradu za najuspješnije društvo i najboljeg koreografa.

On je zahvalio svim ljudima koji su do sada podržavali rad KUD-a i koji su pomogli u organizaciji večerašnje humanitarne akcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije