Banja Luka

Traže ukidanje takse za reklame na vozilima

Traže ukidanje takse za reklame na vozilima
Traže ukidanje takse za reklame na vozilima

BANJALUKA - Privrednici sa područja Banjaluke pokrenuli su inicijativu za izmjenu Odluke o reklamiranju na teritoriji grada s ciljem ukidanja naknada za lijepljenje reklamnih folija na vozila.

Naime, vozila koja su registrovana u drugim opštinama saobraćaju gradom bez obaveze da plate naknadu za reklamu koju nose, dok je za vozila banjalučkih preduzeća, koja su raspoređena u poslovnicama širom BiH, iako uopšte ne dolaze u Banjaluku, obavezno platiti komunalnu taksu za reklamnu foliju.

"Odlukom o komunalnim taksama, reklamne folije i ispisi na vozilima registrovanim u Banjaluci naplaćuju se u odnosu na četiri kategorije vozila u visini od 100 do 1.000 KM", pojašnjava Milena Đuđić, samostalni stručni saradnik za mala i srednja preduzeća Područne privredne komore, dodajući da se u Laktašima i Prijedoru visina ove naknade definiše na osnovu kvadrata reklamne folije na vozilu, pa u Laktašima iznosi 20 KM po kvadratnom metru, dok je u Prijedoru 40 KM.

Iz Područne komore pojašnjavaju da je ova inicijativa za ukidanje takse donesena na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici "Banjalučke pivare", "Krajina klasa", "M:tela", "Vitaminke" i "Glasa Srpske", koji zajedno imaju više od 3.200 radnika.

"Anketirali smo preko 20 preduzeća koja posjeduju veliki broj vozila, te su se svi privrednici usaglasili da je to jedan od parafiskalnih nameta koji im opterećuje poslovanje i stavlja ih u neravnopravan položaj s privrednicima iz drugih opština", govori Milena Đuđić, samostalni stručni saradnik za mala i srednja preduzeća Područne privredne komore.

Ona kaže da će Komora u petak dostaviti pisani zahtjev za sastanak sa Gradskom upravom, jer u posljednje vrijeme imaju veoma dobru saradnju sa njima, tako da očekuju razumijevanje sa njihove strane.

Kako navode u Gradskoj upravi, Odluka o reklamiranju na teritoriji grada donesena je krajem 2013. godine, koju je Narodna skupština RS usvojila još u aprilu iste godine. Ovlašćenje za donošenje ove odluke, sadržano je i u odredbama člana 137 u kojem je propisano da će jedinice lokalne samouprve donijeti odluku o kriterijumu za mogućnost i uslove reklamiranja.

Iz Gradske uprave govore da se tokom izrade odluke posebno vodilo računa da se njome definišu situacije koje su se u dosadašnjoj primjeni pokazale kao sporne, a cilj je bio pojednostaviti procedure i omogućiti korisnicima da što lakše dođu do odobrenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije