Banja Luka

U Banjaluci vazduh dobrog kvaliteta

U Banjaluci vazduh dobrog kvaliteta
U Banjaluci vazduh dobrog kvaliteta

BANJALUKA - Kvalitet vazduha u Banjaluci spada u prvu kategoriju i nisu prekoračene dozvoljene vrijednosti nijedne zagađujuće materije, pokazala su mjerenja na području grada, rečeno je Srni u gradskoj upravi.

Portparol gradske uprave Milenko Šajić rekao je Srni da se u zimskim danima povećava zagađenje vazduha usljed početka sezone grijanja, te da grad redovno provodi monitoring vazduha, u skladu sa zakonskom regulativom.

Šajić je naveo da početkom hladnijih dana i sezone grijanja veliki broj individualnih ložišta emituje u vazduh zagađivače čija se koncentracija, s obzirom na klimatske parametre, vazdušni pritisak, temperaturu, brzinu i smijer vjetra, mijenja.

On je istakao da se najveće zagađenje dostiže obično u januaru, kada koncentracija pojedinih zagađivača spada u drugu kategoriju kvaliteta vazduha, ali tolerantne vrijednosti nisu prekoračene.

"Kvalitet vazduha iz godine u godinu neznatno varira, što, osim emisija u vazduh, zavisi i od klimatskih parametara koji u datom vremenskom periodu prevladavaju", kaže Šajić i dodaje da je, generalno, u toku proljećnih i ljetnih mjeseci vazduh u Banjaluci uvijek prve kategorije kvaliteta. 

Kvalitet vazduha u Banjaluci mjeri se na lokacijama Paprikovac, Borik, Obilićevo, te u centru grada, na savremenim pokretnim ekološkim stanicama.

 

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije