Banja Luka

U punom jeku prodaja rasada

U punom jeku prodaja rasada
U punom jeku prodaja rasada

Proljeće je vrijeme za kupovinu i sadnju rasada povrća i cvijeća, a štandovi na tržnici zadovoljavaju potrebe većine kupaca, kako ponudom, tako i kvalitetom i cijenom.

Cijene su iste kao i prošle godine, ali se prodavci žale da ljudi manje kupuju.

"Danas sam prodao jednu gajbu paprika, koja košta sedam KM. Narod nema para, a onaj ko ima ne pita za cijenu. Već 10 dana mi stoji rasad paradajza koji nisam prodao, propao je i moraću ga baciti. Jutros mi je došla baka koja je kupila četiri sadnice paradajza", govori Milorad Blagojević, prodavac iz Laktaša.

On ističe da su loši vremenski uslovi i hladnije vrijeme uticali na prodaju, ali smatra da će ona biti veća već početkom maja, te da će kako vrijeme bude odmicalo cijene rasada biti niže. Trenutno se na tržnici najviše prodaje rasad paradajza i paprike za plasteničku proizvodnju, za koju jedan kupac iz Borja kaže da nije skupa.

"Već sam posijao plastenik, ali mi sadnja nije uspjela. Imao sam trošak i danas, evo, opet kupujem rasad. Ja to sebi moram priuštiti", govori on.

S druge strane, ima i onih koji "za svoju dušu" žele nešto da posiju u svom dvorištu, a jedan od njih je Dragan Babić, koji živi u Njemačkoj, i koji kaže da je ponuda zaista dobra, a cijena više nego pristupačna.

"Nakupci diktiraju cijenu, a najviše strada proizvođač. Teško se isplati i raditi, isplatnije mi je kupiti robu i prodati nego proizvoditi. Mislim da ću odustati jer rezervacija jednog mjesta je 200 maraka i pola marke što plaćamo po gajbi, a blok od 50 gajbi važi tri dana", ističe Jasna Spasenić iz Laktaša, koja se bavi proizvodnjom i prodajom rasada i cvijeća, i dodaje da za cijeli dan proda, u prosjeku, tri gajbe paprika i isto toliko paradajza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije