Banja Luka

Ugovor koči otvaranje Gradskog groblja

Ugovor koči otvaranje Gradskog groblja
Ugovor koči otvaranje Gradskog groblja

Radovi na obezbjeđenju skretanja sa magistralnog puta M4 prema Gradskom groblju su u toku i biće završeni u narednih 15 dana, a kada će groblje biti zvanično otvoreno, još nije poznato.

Pored osiguravanja prilaza kako bi groblje bilo u funkciji, Slobodan Gavranović, gradonačelnik, treba da potpiše ugovor prema kojem će groblje biti dato na upravljanje preduzeću "Gradsko groblje".

Obezbjeđivanje skretanja

 "Radimo na obezbjeđenju skretanja sa magistralnog puta prema groblju. U toku je potpisivanje ugovora sa 'Gradskim grobljem' da groblje u Vrbanji bude dato na korištenje JU 'Gradsko groblje'", rekao je Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja.

U Gradskog upravi dodaju da vještačko ostrvo koje je bilo ranije postavljeno pa uklonjeno nije koštalo ništa.

Vrijednost radova je oko 130.000 KM, a trebalo bi da budu završeni za 15 dana.

U okviru ovih radova biće malo proširen magistralni put i stavljen jedan zaštitni pojas za vozače koji idu iz pravca grada prema groblju, odnosno skreću ulijevo.

U JU "Gradsko groblje" su nam rekli da otvaranje čeka samo zbog ugovora koji treba da bude potpisan.

Grobna mjesta uređena

 "Imamo već izgrađene grobnice, uređena grobna mjesta i sve što je potrebno. Većinski dio naše službe je već tamo. Ako ugovor bude potpisan danas, već sutra možemo početi sa ukopima. Skupština je donijela odluku da groblje bude dato na upravljanje, odluka je objavljena u 'Službenom glasniku' i čekamo da bude potpisan ugovor", rekli su u JU "Gradsko groblje".

U Udruženju za unapređenje i bezbjednost saobraćaja RS smatraju da će na ovoj dionici po pitanju bezbjednosti trajno biti problema iz više razloga.

"Na toj mikrolokaciji imamo prvo magistralni put, gdje su velike brzine kretanja, oštra krivina, ako idemo iz pravca Banjaluke, sa desne strane imamo drvorede koji oduzimaju vidno polje vozačima koji skreću prema groblju, a vozačima iz Čelinca drvoredi su na drugoj strani", rekao je Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje i bezbjednost saobraćaja RS.

Pored toga, saobraćajna signalizacija postavljena je nepropisno, te je na istom znaku pravac za Čelinac, odnosno Banjaluku, i za groblje, za koje bi trebalo da bude dodatna tabla.

Kapaciteti

U JU "Gradsko groblje" kažu da postoji problem zbog nedostatka mjesta na grobljima u gradu, te da bi i tih nekoliko moglo biti popunjeno već sljedeće sedmice.

Kapacitet groblja u Vrbanji omogućiće sahranjivanje u narednih 35 godina i za sada je izgrađeno 4.200 grobnih mjesta.

 

130.000 KM vrijednost radova

15 dana rok za završetak

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije