Banja Luka

Uređenje grada od ponedjeljka

Uređenje grada od ponedjeljka
Uređenje grada od ponedjeljka

Proljećna akcija čišćenja i uređenja grada počinje u ponedjeljak, 30. marta, i trajaće tri sedmice, a obuhvatiće sve mjesne zajednice gradskog i ruralnog područja.

Akcija će započeti tradicionalnom i simboličnom sadnjom stabla, a ovaj put to će biti učinjeno u dvorištu OŠ "Jovan Dučić" u Zalužanima.

Akcijom će od 30. marta do 11. aprila biti obuhvaćene gradske mjesne zajednice na desnoj obali Vrbasa i seoske mjesne zajednice koje gravitiraju magistralnom putu Banjaluka - Jajce i platou Manjače. U drugom dijelu akcije, od 9. do 20. aprila, akcija će se sprovoditi u gradskim mjesnim zajednicama na lijevoj obali Vrbasa i seoskim mjesnim zajednicama koje gravitiraju  magistralnom putu  Banjaluka - Prijedor i putu Banjaluka - Bronzani Majdan.

"Činjenica je da ova akcija svake godine da rezultate jer se prikupe ogromne količine otpada, posebno onog krupnog. Prošle godine je prikupljeno više od 411 tona otpada, od čega 286 na gradskom području", rekao je gradonačelnik Slobodan Gavranović te pozvao građane da iskoriste ovu akciju s obzirom na to da se kasnije odvoženje krupnog otpada dodatno naplaćuje.

Za uređenje će biti izdvojeno 40.000 KM, a izvođač je preduzeće "Eko-euro tim". Najavljeno je da će se na području grada uskoro raditi i na energetskoj efikasnosti javne rasvjete, odnosno njena zamjena, čime bi se postigle uštede.

Grad će i ove godine podržati akciju "Sat za planetu Zemlju", koja će biti organizovana ove subote od 20.30 do 21.30, kada će biti pogašena svjetla na zgradi Gradske uprave, javnim ustanovama, te javna rasvjeta u Gospodskoj ulici i u dijelu Ulice kralja Petra I Karađorđevića. Takođe, najavljena je i akcija "Biramo najuređenije", koja će trajati od 27. aprila do 5. juna, kada će biti izabrani najuređenije dvorište, školsko dvorište, prostor zajednice etažnih vlasnika te najljepši balkon.

Detaljan plan proljećne akcije čišćenja i uređenja, kao i lokacije za odlaganje otpada, dostupni su na sajtu Gradske uprave.

Prodaja cvijeća

Prodaja raznovrsnog cvijeća za balkone i bašte na gradskoj tržnici je solidna, kazali su prodavači, navodeći da su zadovoljni dosadašnjom prodajom. Ističu da je najtraženija pelargonija i njene podvrste, surfinija, verbena i mimulus, a od baštenskog cvijeća: begonija, salvija, kadifa, cinerarija i ageratum. Penzioner Milenko Filipović kaže da svake godine kupuje cvijeće za ukrašavanje balkona i ističe da je ponuda velika, a cijene su prihvatljive.

D.M.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije