Banja Luka

Uskoro počinje sanacija prostora Studentskog pozorišta

Uskoro počinje sanacija prostora Studentskog pozorišta
Uskoro počinje sanacija prostora Studentskog pozorišta

Sanacija i rekonstrukcija prostora banjalučkog Studentskog pozorišta u Ulici Veselina Masleše uskoro će početi, pošto je završen tender za izvođača radova, potvrdio je Aleksandar Pejaković, predsjednik Studentskog pozorišta.

"Radi se o ponovljenom tenderu jer ranije nije bilo dovoljno prijavljenih izvođača radova. Očekujemo da izvođač bude izabran i da krajem septembra bude uveden u prostor", rekao je Pejaković.

Od početka radova do kraja sanacije izvođač radova će imati 90 dana.

Gradska uprava za ovaj projekat izdvojila je 300.000 KM, a tim novcem biće obavljeni radovi u prvoj fazi.

"Biće urađeni svi radovi osim opremanja. Znači, nećemo imati stolice, reflektore, ozvučenje jer to nije predviđeno ovim dijelom. Prostor će biti useljiv, a sanacija uključuje i dvorište u Zanatskom centru. Naše su procjene da za drugu fazu treba još toliko novca, kako bi bila kupljena tehnika za normalan rad", kazao je Pejaković.

Studentsko pozorište, koje postoji već 37 godina, dosad je bilo podstanar.

Predstave ovog pozorišta su izvođene na gotovo svim  scenama u gradu i kancelarijama kulture, što je, kako kažu, značajno usporavalo njihov razvoj.

Predstavnici Studentskog parlamenta zadovoljni su što će članovi ovog pozorišta uskoro dobiti bolje uslove za rad.

"Studenti treba da krenu prema kulturi i treba da podižemo svijest o kulturi. Studentski parlament će podržati sve aktivnosti na njenom unapređenju. Kada bude završen četvrti paviljon, očekujemo i osnivanje studentskog kulturnog centra", rekao je Branko Petrović, predsjednik Studentskog parlamenta Banjalučkog univerziteta.

Pozorište osnovano 1977. godine

Studentsko pozorište Banjaluka osnovano je 19. februara 1977. godine, prvom probom i audicijom na Elektrotehničkom fakultetu u učionici broj 14.

Prvi režiser i idejni tvorac pozorišta je glumac Živomir Ličanin Likota.

U dosadašnjem radu izveli su 69 premijera.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije