Banja Luka

Velika šteta na saobraćajnoj signalizaciji: Uništeno 200 znakova

Velika šteta na saobraćajnoj signalizaciji: Uništeno 200 znakova
Foto: Arhiva N.N | Velika šteta na saobraćajnoj signalizaciji: Uništeno 200 znakova

BANJALUKA - Za sedam mjeseci ove godine uništeno je ili oštećeno oko 200 saobraćajnih znakova, a gradske vlasti izdvojile su više od 45.000 KM za saniranje štete koja je nastala na saobraćajnoj signalizaciji od početka godine.

"Uništeno je i oštećeno 10 saobraćajnih ogledala, šest svjetlećih saobraćajnih znakova 'Meta', a 15 stajališnih oznaka je potpuno uništeno. Takođe je i porušeno više od 500 znakova", rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Istakli su da, osim štete koja nastaje kao posljedica saobraćajnih nezgoda, saobraćajnu signalizaciju sve češće uništavaju i nesavjesni pojedinci.

"Saobraćajna signalizacija konstantno se uništava na razne načine - od ispisivanja grafita, lijepljenja naljepnica, rušenja, do lomljenja i totalnog uništavanja. Takođe je ukradeno nekoliko saobraćajnih znakova, o čemu je obavještavana i nadležna policijska stanica", rekao je Slaviša Sandić, v.d. načelnika Odjeljenja za saobraćaj i puteve.

Dodao je da nesavjesni građani najčešće uništavaju ili oštećuju saobraćajnu signalizaciju oko praznika i ljeti za vrijeme zabavnih manifestacija.

I poslije svih upućenih apela i upozorenja, broj ovih pojava i dalje ne opada.

"Posljedice ovog vandalskog ponašanja mogu biti tragične jer neovlaštenim uklanjanjem, odnosno oštećenjem i uništavanjem, vozači nemaju informaciju koja im je neophodna za bezbjedno kretanje, a samim tim u opasnost se dovode i pješaci koji se tuda kreću", naglasio je Sandić.

Iz Gradske uprave su apelovali na građane da ne uništavaju saobraćajnu signalizaciju i da oštećenja prijave na broj telefona 244-593.

Ovogodišnjim budžetom je predviđeno oko 150.000 KM za postavljanje i održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije.

Mostovi

Posljednjih mjeseci vandali su nekoliko puta uništili i ukrali saobraćajnu signalizaciju koja definiše zabranu saobraćaja preko mosta u naselju Priječani, rečeno je u Gradskoj upravi.

Dodali su da su vandali od početka jula četiri puta bacili u Vrbas signalizaciju postavljenu na Zelenom mostu, uključujući i branike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije