Banja Luka

Voda na kupalištima u Banjaluci nije za kupanje

Voda na kupalištima u Banjaluci nije za kupanje
Voda na kupalištima u Banjaluci nije za kupanje

BANJALUKA - Iz Zdravstvene inspekcije grada upozoravaju stanovništvo da je voda lošeg kvaliteta na kupalištima Vrbasa i Vrbanje i nije za kupanje, plivanje, sportove na vodi i rekreaciju zbog potencijalnog negativnog efekta na zdravlje kupača.

Svi koji ignorišu ovo upozorenje, kažu iz Inspekcije, čine to na vlastitu odgovornost. Uzorci vode koji su uzeti na ispitivanje početkom jula  svrstavaju kvalitet vode u Vrbasu i Vrbanji u treću klasu.

"Građane  o neispravnosti vode za kupanje u rijekama upozoravamo putem sredstava informisanja. Ranijih godina postavljane su i table upozorenja, ali isti dan ih nesavjesni građani pobacaju ili uklone", rekao je juče Milenko Šajić, portparol Gradske uprave.

On je potvrdio da voda nije za kupanje ni na najpopularnijoj plaži Abaciji.

Vanja Janča, predsjednik Savjeta MZ Obilićevo II, rekao je da su plaže pune te da građani ne obraćaju pažnju na ta upozorenja.

"Kupača ima uvijek, čak svakodnevno objavljuju slike na Facebook grupi 'Plaža Zeleni most' i može se vidjeti da je puno kupača. Ne vidim razlog da je  voda neispravna i ja se sam kupam na Vrbasu jer ne vjerujem tim upozorenjima", kazao je Janča.

Kupači ističu da i ranijih godina kada su bila izdata upozorenja nisu obraćali pažnju na njih jer nikad nisu imali neželjene posljedice po zdravlje.

"Jedva dočekam da prođu ispitni rokovi pa da mogu da uživam na kupalištima, kad nemam novca za more", rekla je Maja G., studentkinja.

Bogdan Marjanović, predsjednik Savjeta MZ Vrbanja, kaže da je ove sezone manje kupača, ali prije svega zbog kišnog vremena.

"Ranije su upozoravani preko sredstava informisanja na neispravnost vode, ali su se kupali uprkos tome. Što se tiče tabli upozorenja, nikada nisu postavljanne na kupalištima Vrbanje", naveo je Marjanović.

Voda za piće ispravna

Snabdijevanje grada vodom  je uredno. Prema informacijama o vodosnabdijevanju, kvalitet vode za piće zadovoljava odredbe Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije