Banja Luka

Za deponiju 4,1 milion KM

Za deponiju 4,1 milion KM
Za deponiju 4,1 milion KM

Na deponiji u Ramićima za desetak dana počeće radovi na sanaciji, izgradnji sistema za degasifikaciju i sanitarne kasete, te je u ime toga danas potpisan ugovor o izvođenju ovih radova između JP "Depot" i izvođača radova "GT Trade - Buk promet".

Vrijednost radova je 4,1 milion KM, a projekat će biti finansiran sredstvima IPA fonda.

Ovi radovi izvode se u okviru realizacije drugog projekta upravljanja čvrstim otpadom, koji je započeo 2010. godine i finansira se kreditom Svjetske banke.

"Dio ovih sredstava biće utrošen na sanaciju deponije, degasifikaciju i sanitarnu ćeliju. Istim sredstvima kupljeno je i pušteno u rad postrojenje za prečišćavanje deponijskih voda", rekao je Novo Grujić, direktor JP "Depot".

Dodao je da je cilj ovog preduzeća da deponija postane zatvoren sistem, bez negativnih uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Radove će izvoditi konzorcijum "GT Trade - Buk promet" iz Splita i Bijeljine, koji je već radio ovakve projekte u BiH.

"Trenutno u Zvorniku završavamo prilično zahtjevan projekat. U Zenici smo radili ogroman regionalni centar, a takođe i mostarsko odlagalište otpada. Sve smo radili po ovom sistemu, sa zaštitom kompletnog podzemlja od negativnih učinaka procijednih voda", rekao je Arsen Tonšić iz firme "GT Trade".

Iz bijeljinskog preduzeća "Buk promet" rekli su da je ovo zajednički nastup već na trećoj deponiji i da je iste zahtjevnosti kao prethodni.

Predviđeni rok za završetak radova je kraj maja 2015. godine, a kada bude završena sanitarna kaseta za degasifikaciju, svi deponijski gasovi biće spaljivani.

Dosad urađeno  

U okviru projekta upravljanja čvrstim otpadom već su izgrađeni hidrantska mreža i buster pumpa, trafo-stanica, objekat za radnike i radionica za mašine. Takođe su izgrađeni kanal za prikupljanje oborinskih voda, prva sanitarna ćelija za deponovanje otpada te je nabavljen utovarivač.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije