Banja Luka

"Zeleni grad" uzor za budućnost

"Zeleni grad" uzor za budućnost
"Zeleni grad" uzor za budućnost

BANJALUKA - Namjera Republike Srpske je da na najbolji način iskoristi geografski položaj, prirodne ljepote, istorijsko i kulturno nasljeđe, kao dobre pretpostavke da se Banjaluka i ostale lokalne zajednice po uzoru na evropske gradove aktivno uključe u projekat "Zeleni grad".

Ovo je na otvaranju VI konferencjie Instituta regiona Evrope (IRE) o mobilnosti pod nazivom "Banjaluka - Kako do statusa ekološki održivog grada", rekao Nedeljko Čubrilović, predsjednik NS RS, istovremeno ističući da Banjaluka, Republika Srpska i BiH svojim geografskim položajem pripadaju Evropi i baštine određene evropske tradicije, ali takođe posjeduju i određena kultura i istorijska nasljeđa Istoka.

Ova konferencija, koja je održana u organizaciji NS RS i IRE u prostorijama NS RS, okupila je više od 20 stranih stručnjaka iz više evropskih zemalja, kao i pedesetak predstavnika lokalnih zajednica i predstanika naučnih, obrazovnih i privrednih institucija.

Kako je istaknuto, konferencija je prilika da se predstavnici Republike i lokalne vlasti upoznaju i povežu s predstavnicima vlasti i stručnjacima iz drugih evropskih gradova i država s ciljem da se iskoriste mogućnosti i odrede zajednički projekti koji će čvršće povezati ove gradove.

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je da ovaj grad nosi epitet grada zelenila i da to treba sačuvati, ali istovremeno i primijeniti nove prakse koje važe u razvijenim gradovima i državama Evrope.

"Intenzivna stambena gradnja ugrozila je naše zelenilo i sada je potrebno plansko vraćanje na ono što Banjaluka baštini decenijama", rekao je Radojičić.

Franc Šauzberger, predsjednik IRE, rekao je da "Zeleni grad" podrazumijeva mnogo više od ekoloških standarda i da se praktično radi o pametnim, samoodrživim gradovima, naglašavajući da je glavni cilj konferencije da se okupe regionalni partneri te da se prodiskutuju inicijative, pokažu najbolji praktični primjeri iz Beča, Minhena, Ljubljane, Trsta, Barselone i da se daju impulsi za nove aktivnosti, saradnju i projekte.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije