BiH

557 miliona evra u kasi za obnovu

557 miliona evra u kasi za obnovu
557 miliona evra u kasi za obnovu

BANJALUKA - Međunarodni donatori su BiH, od ukupno odobrenih 810 miliona evra na donatorskoj konferenciji nakon majskih poplava prošle godine, do sada dodijelili 557 miliona evra, od čega je već u realizaciji 194 miliona evra, potvrdili su nam iz Delegacije EU, od koje smo dobili podatke za sve donacije.

Od ukupne sume novca koji je trenutno u realizaciji, 62 miliona evra otpada na donacije, a 132 miliona evra na povoljne kredite.

Pored toga, BiH je mimo donacija sa donatorske konferencije od međunarodne zajednice dobila 64 miliona evra, od čega je u realizaciji 23 miliona evra. EU je ukupno dodijelila oko 44 miliona evra.

U Delegaciji EU su naveli da je širom BiH utrošeno oko 20 miliona evra, a u toku su aktivnosti na realizaciji šest miliona.

"Aktivnosti u vrijednosti više od 13 miliona evra se trenutno planiraju i biće utrošeni tokom tekuće godine kako bi bila pružena pomoć lokalnim zajednicama stradalim u poplavama", naveli su iz Delegacije.

Kako su rekli, oko stotinu javnih ustanova, među kojima su obrazovne ustanove, zdravstveni objekti, te administrativne zgrade i socijalni centri, koje su oštećene tokom poplava popravljene su sredstvima EU, što je, kako ističu, omogućilo građanima da ponovo dobiju mogućnost pristupa javnim uslugama.

Dodali su da je evropskim sredstvima do sada popravljena 1.591 kuća za najranjiviju populaciju, dok je ukupno obnovljeno oko 4.000 domova.

Obnovili su, takođe, 66 komunalnih i infrastrukturnih objekata, među kojima su i mostovi i vodovodni objekti, te su dodali da će druga faza, u kojoj će biti realizovan dodatni 41 milion evra, biti u funkciji čim vlasti BiH završe proces ratifikacije Okvirnog sporazuma.

"To će učiniti mogućim da bude stvoren pravni osnov da BiH može početi primati sredstva iz IPA II. Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU pozdravljaju usvajanje Okvirnog sporazuma Savjeta ministara i raduju se brzom završetku započetih procesa od strane bh. institucija", rekao je Endi Mekgafi, portparol Delegacije.

Prema najnovijim podacima, od pojedinačnih zemalja najviše su nam donirale SAD, koje su dodijelile 11,3 miliona, od čega je realizovano 7,6 miliona. Nakon SAD je Danska sa doniranih i utrošenih sedam miliona, pa Švajcarska, koja je donirala 5,9, od čega je angažovano 4,6 miliona evra. Japan i Njemačka su donirali i utrošili po pet miliona, pa Norveška, koja je donirala i angažovala 4,1 milion evra.

Turska i Austrija su utrošile po dva, a Hrvatska je donirala 1,3 miliona evra, od čega je utrošen milion. Dva miliona evra donirala je i Švedska, a do sada je realizovana 71.000. Francuska je donirala milion, koji još nije realizovan.

Zanimljivo je da su nam simboličnu pomoć pružile i neke od siromašnijih država, poput Makedonije i Albanije, koje su nam obećale pomoći sa po 100.000 evra, ili Andore, koja nam je pružila simboličnu pomoć od 7.500 evra. Čak i daleki Meksiko je pomogao sa 37.000 evra.

Savo Minić, načelnik opštine Šamac, koja je preživjela katastrofu u poplavama, ističe da je zadovoljan sredstvima koja su strani donatori i Vlada RS putem vaučera uložili u obnovu nakon poplava, ali da je važno da dio novca dobije i šamačka privreda.

Do sada su, kako je rekao, dobili 12 miliona od EU, UNDP-a, CRS-a (Katolička humanitarna služba), CC-a, Japana, Srbije i drugih.

"Jako smo zahvalni na sredstvima koja smo dobili za nove škole, puteve i druge objekte, ali će nam to malo značiti ako ne uspijemo da obnovimo privedu, koja je pretrpjela milionske štete. U ovom trenutku nam treba 1.000 radnih mjesta i Šamac će dobiti potpuno novo lice", rekao je Minić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije