BiH

Akcija “Lištica”: Tužilaštvu BiH će biti predato pet osumnjičenih

Akcija “Lištica”: Tužilaštvu BiH će biti predato pet osumnjičenih
Akcija “Lištica”: Tužilaštvu BiH će biti predato pet osumnjičenih

ISTOČNO SARAJEVO - Službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ kriminalistički su obradili 14 lica koja su uhapsili u akciji kodnog naziva "Lištica" zbog sumnje za organizovani kriminal u vezi sa nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, nedozvoljenim skladištenjem robe, poreskom utajom ili prevarom i pranjem novca, od kojih će pet biti predato Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Nakon kriminalističke obrade, devet lica je, prema uputstvu postupajućeg tužioca, sinoć pušteno, a pet osumnjičenih čiji su inicijali Z.M, S.Č, G.M, LJ.Č. i M.K. tokom dana biće predato Tužilaštvu BiH.

Veći broj osoba saslušan je u svojstvu svjedoka, saopšteno je iz Sipe.

Procjenjuje se da su pripadnici organizovane kriminalne grupe nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duvana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist viša je od 1.200.000 KM.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pretreseni su objekti na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Tokom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duvana, oko 18 tona duvana u listu, tri mašine za sječenje duvana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta bez porijekla različitih brendova i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije