BiH

Akciji "Postman": Na području BiH i Austrije uhapšeno pet osoba

Akciji  "Postman": Na području BiH i Austrije uhapšeno pet osoba
Akciji "Postman": Na području BiH i Austrije uhapšeno pet osoba

SARAJEVO - U proteklih 24 sata na teritoriji Austrije i Bosne i Hercegovine, realizovana je složena operacija kodnog naziva "Postman".

Na području Austrije lišena su slobode 2 državljana BiH, a na području Bosne i Hercegovine, odnosno Brčko-Distrikta BiH i Tuzlanskog kantona lišene su slobode 3 osobe, te su izvršeni pretresi na više lokacija u BiH.

U ovoj koordiniranoj akciji, zaplijenjena je veća količina opojne droge kokain, u količini većoj od kilograma, kao i veća količina opojne droge Marihuana-SKUNK, a zaplijenjena je i veća količina novca i vozila koja prema prikupljenim dokazima, potiču od krijumčarenja opojne droge.

Zaplijenjena količina opojne droge na crnom tržištu iznosi više od 100. 000 evra.

Takođe, tokom akcije, prikupljeni su dokazi o krijumčarenju oružja, sa područja BiH prema zemljama EU.

Zajedničkom akcijom i stalnim kontaktima između tužilaštvai policije iz BiH i Austrije, u okviru operacije Postman, prikupljeni su dokazi o državljanima Bosne i Hercegovine, koji učestvuju u krijumčarenju veće količine teških opojnih droga na području BiH i EU, naročito između Austrije i Holandije.

U dogovorenoj akciji koja je pripremana više mjeseci, na dogovoreni znak, realizovane su aktivnosti na lišenju slobode bh državljana u Austriji, kao i pretresi i lišenja slobode osoba u BiH.

Postupajući tužilac i istražioci Tužilaštva BiH su na terenu i u stalnom su kontaktu sa kolegama iz Austrije, kao i policijskim službenicima u BiH, koji po nalogu i uz koordinaciju Tužilaštva BiH realiziraju ove aktivnosti.

Tužilaštvo BiH učestvuje u više međunarodnih operacija,

Tužilaštvo BiH kao ravnopravan partner učestvuje u više međunarodnih operacija, u saradnji sa zemljama Evropske unije, koje su usmjerene na borbu protiv organizovanog kriminala, u čije izvršenje su uključeni državljani BiH, ili čije se izvršenje dešava u BiH.

Aktivnosti koje se provode, dio su napora agencija za provođenje zakona, u jačanju saradnje sa zemljama EU i približavanja BiH evorpskim integracijama.

Tužilaštvo BiH upućuje izraze podrške svim agencijama koje su učestvovale u međunarodnoj operaciji "Postman" među kojima su Policija Brčko Distrikta, MUP Tuzlanskog kantona i MUP Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije