BiH

Amandmani za sprečavanje korupcije i dalje sakupljaju prašinu

Amandmani za sprečavanje korupcije i dalje sakupljaju prašinu
Amandmani za sprečavanje korupcije i dalje sakupljaju prašinu

BANJALUKA, SARAJEVO - Amandmani na Zakon o javnim nabavkama, kojima bi bilo ušteđeno nekoliko stotina miliona maraka godišnje, i dalje nisu u parlamentarnoj proceduri, iako je većina političkih partija nekoliko puta javno obećala da će to učiniti.

Podsjećanja radi, nekoliko nevladinih organizacija, uz pomoć Ambasade SAD i USAID-a, došlo je do prijedloga 18 amandmana čijim bi usvajanjem bile začepljene brojne rupe koje omogućavaju zloupotrebu javnih sredstava, predstavilo je amandmane parlamentarnim grupama u BiH, međutim oni nikada nisu ugledali svjetlo dana jer nije bilo političke volje.

Igor Vukajlović iz banjalučke nevladine organizacije "Tender", koja je jedan od inicijatora amandmana, ističe da se Agencija za javne nabavke javno obavezala da će donijeti svoje prijedloge koji bi bili na tragu ušteda, ali da još nema informaciju kada će oni ugledati svjetlo dana.

"Novi direktor Agencije rekao je da će se pozabaviti tim problemom i da će nas pozvati na sastanak na kojem će predstaviti svoja rješenja. Nadamo se da ćemo biti dio radne grupe koja će se time baviti", rekao je on.

Iz Delegacije EU upozoravaju da su javne nabavke posebno osjetljive na korupciju.

"Postignut je određeni napredak u oblasti javnih nabavki usvajanjem novog pravilnika o uslovima i korištenju e-aukcije, pravilnika o praćenju postupaka javnih nabavki, kao i donošenjem nove strategije i akcionog plana za razvoj sistema javnih nabavki u BiH 2016 - 2020. U izvještaju o BiH za 2016. godinu istaknuto je da su potrebni dodatni napori kako bi se zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom EU generalno, a posebno u području javno-privatnog partnerstva i koncesija", naveli su oni.

Dodali su da BiH posebno treba da dalje usklađuje zakonodavstvo o javnim nabavkama s pravnom stečevinom EU iz 2014. godine.

"Takođe je potrebno da dalje jača nadzornu ulogu Agencije za javne nabavke provedbom novog Pravilnika o monitoringu postupaka javnih nabavki i da proces nabavke učini transparentnijim poboljšanjem upotrebe sistema e-javnih nabavki. Unutar ugovornih organa je potrebno uspostaviti specijalizirane funkcije za javne nabavke", naveli su oni

Ilustracije radi, kada bi amandmani nevladinih organizacija bili usvojeni, svi postupci javnih nabavki bi bili potpuno transparentno objavljivani na portalu Agencije za javne nabavke sa svim podacima, a javne nabavke bi mogle ići bez tendera samo u izuzetno rijetkim i specijalnim slučajevima, i to isključivo uz pismenu saglasnost Agencije, u koju bi javnost imala uvid.

Osim toga, svih 3.035 organa koji sprovode javne nabavke bili bi obavezni da svake godine napišu i objave precizan i detaljan plan javnih nabavki za tu godinu, a na kraju godine da podnesu javan izvještaj o njihovom izvršenju.

Ukinuta bi bila i sadašnja rješenja po kojima kršenje postupaka javnih nabavki sankcioniše sud za prekršaje, koji je preopterećen predmetima poput neplaćanja računa, pa predmeti često završe u zastari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije