BiH

Anđelković: RS ide ka formiranju stabilne vlasti

Anđelković: RS ide ka formiranju stabilne vlasti
Anđelković: RS ide ka formiranju stabilne vlasti

BEOGRAD - RS ide ka formiranju stabilne vlasti i izlasku iz postizbornog haosa, pa je bitno da se i na nivou BiH dobije vlast koja korespondira republičkom nivou, navodi beogradski analitičar Dragomir Anđelković.

"BiH je servis entiteta, a ne državna tvorevina koja se izdiže iznad entiteta i njihovih interesa", ističe Anđelković,  izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje iz Beograda. 

On napominje za Srnu da je, politički gledano, Srpska  već napravila  značajan korak ka političkoj stabilizaciji mirnim završetkom izbora. 

"Bilo je ideja da se u Srpskoj izazove `narandžasta revolucija` odmah posle izbora, što se, na sreću, izbeglo, i to je bio veliki korak ka stabilizaciji i onemogućavanju zapadnih centara da iznutra međusrpskim podelama sruše Srpsku", navodi Anđelković. 

On ukazuje da bi bilo neprihvatljivo da Banjaluka nema uticaja na funkcionisanje srpskih predstavnika na nivou BiH. 

"Ako se i taj proces  zaokruži tako da  među Srbima bude razuma, da ne prave kombinacije sa onima koji žele da unište Srpsku radi vlasti, u tom slučaju će se u potpunosti stabilizovati situacija", smatra Anđelković. 

On ocjenjuje da će još  neko vrijeme postojati tenzije "između srpskih vlasti na nivou Republike Srpske i onih koji su uzeli pravo da na suštinski nelegitiman način zastupaju Srpsku na nivou BiH".

"Ali, to će se vrlo brzo razrešiti, jer građani neće tolerisati  da neki pripadnici srpskog naroda sa bh pozicija negiraju interese Republike Srpske. 

To će se, pre ili kasnije,  završiti potpunom stabilizacijom i dobijanjem homogene srpske vlasti srpskih predstavnika na svim nivoima", zaključuje Anđelković. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije