BiH

Bajden: Ukrajini potrebne reforme

Bajden: Ukrajini potrebne reforme
Bajden: Ukrajini potrebne reforme

VAŠINGTON - Obrad Kesić, šef Predstavništva RS u Vašingtonu, prisustvovao je u Bijeloj kući konferencijskom razgovoru o ukrajinskoj krizi, na koji su bili pozvani predstavnici etničkih zajednica koji žive u SAD.

Učesnicima se telefonski obratio Džozef Bajden, potpredsjednik SAD, dok je iz Ukrajine letio za Vašington, obavijestivši ih o detaljima razgovora s privremenim ukrajinskim vlastima u Kijevu, kao i s predstavnicima nevladinih organizacija, građanskog sektora i studentima.

Bajden je učesnicima konferencije rekao da odbacuje ideju federalizacije Ukrajine, te je umjesto toga iznio ideju reformi koje bi obuhvatile smanjenje predsjedničkih nadležnosti i jačanje parlamenta, početak ozbiljne borbe protiv korupcije, te jačanje nadležnosti lokalnih nivoa vlasti.

Bajden je rekao da ideja pripajanja dijela Ukrajine Rusiji ne uživa veliku podršku među građanima istočnog dijela Ukrajine, ukazavši na podatke da više od 80 odsto građana u tim dijelovima zemlje želi jedinstvenu Ukrajinu. On je dodao da će SAD pomagati oružanim snagama Ukrajine, ali samo u dijelovima koji ne mogu da se koriste borbeno i za ofanzivne aktivnosti.

Bajden je, takođe, rekao da će od evropskih saveznika zatražiti još veću finansijsku podršku novoj vlasti u Ukrajini, a SAD će, kako je naveo, sa svoje strane uticati na Međunarodni monetarni fond da što prije Ukrajini odobri 18 milijardi dolara koje bi bile iskorištene na što fleksibilniji način.

Kesić je "Nezavisnim" izrazio zadovoljstvo što je srpska zajednica, koju je osim njega predstavljala i Danica Oparnica, glasački član Izvršnog odbora Demokratske stranke, pozvana na ovaj sastanak i uključena u aktivnosti Bijele kuće u vezi s Ukrajinom.

"Ohrabren sam i time što je potpredsednik Bajden bio dosta uzdržan u opisu situacije u Ukrajini bez retoričkih ekscesa ili radikalnih optužbi na bilo koji račun. Takav pristup ostavlja dovoljno prostora za kompromis s Moskvom i može da otpočne proces deeskalacije sukoba između Rusije i Amerike zbog Ukrajine", rekao je Kesić. 

On je naglasio da je takav pristup koristan i kad su u pitanju područja poput Balkana, gdje je, kako je rekao, američka administracija često zajedno s visokim predstavnikom jačala centralne institucije BiH mimo međunarodnog prava, Dejtonskog sporazuma, Ustava BiH i volje bh. građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije