BiH

"Balkanska šestorka" za projekte u korist građana

"Balkanska šestorka" za projekte u korist građana
"Balkanska šestorka" za projekte u korist građana

BRISEL - Premijeri šest zemalja zapadnog Balkana danas su u Briselu usvojili zajedničku izjavu kojom su ponovo potvrdili zalaganje za povezanost, dobrosusjedske odnose, regionalnu saradnju i evropske integracije.

U izjavi je istaknuto da je pospješivanje regionalne saradnje i ekonomske stabilnosti jedan od zajedničkih instrumenata za usklađivanje s evropskim standardima i ispunjavanje kriterija pristupanja EU, a proces bi trebao donijeti jasne koristi građanima zemalja potpisnica još i prije pristupanja.

„Izražavamo našu snažnu posvećenost „berlinskom procesu“, te smo i dalje usredsređeni na osiguravanje da Samit, koji će se održati 27. augusta 2015. godine u Beču, da konkretne rezultate na osnovu konkretnih investicionih projekata“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Priznaju da je poboljšanje povezanosti u regionu, kao i s EU, ključan faktor za rast i radna mjesta na zapadnom Balkanu.

„Znamo da u Evropskoj uniji centralna mreža povezuje sve glavne gradove, glavne ekonomske centre i glavne luke u EU. Shvatamo da njeno proširenje na zapadni Balkan omogućava ubrzavanje političkih i regulatornih reformi, čime se fokusiraju napori i investicije na ključne koridore i međuveze“, stoji u zajedničkoj izjavi.

Navedeno je i da su premijeri usaglasili centralnu transportnu mrežu za zapadni Balkan.

„Prihvatamo da naše pojedinačne nacionalne investicione komisije moraju bez odgađanja uspostaviti jedinstvenu mrežu projekata prioritetnih investicija, jer je to preduslov za dobijanje podrške iz IPA-e II za investiciono kofinansiranje“, navodi se u zajedničkoj izjavi.

Dodaje se da mreže projekata po sektorima trebaju odražavati činjenicu „da su projekti Energetske zajednice (Energy Community Interest, PECI) važan dio naše agende povezivanja“.

„Obavezujemo se da ćemo utvrditi i bez odgađanja raditi na svim potrebnim mjerama, kao što su regulatorna pitanja, skraćivanje prekograničnih procedura, a što bi moglo dovesti do neposrednih koristi od povezivanja za šest učesnica, zemalja zapadnog Balkana i to po razumnoj cijeni“, navodi se u zajedničkoj izjavi premijera šest država zapadnog Balkana.

Na sastanku je, u prisustvu evropskog komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, evropskog komesara za transport i generalnog sekretara Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), bio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, na poziv komesara za susjedstvo i proširenje EU Johanesa Hana i komesarke za saobraćaj EU Violete Bulc.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije