BiH

Bananama i baklavama po glasove

Bananama i baklavama po glasove
Bananama i baklavama po glasove

SARAJEVO, BANJALUKA, MOSTAR - Politički subjekti i kandidati za odbornike, načelnike i gradonačelnike i u ovoj izbornoj kampanji manipuliraju biračima.

Prema navodima koalicije "Pod lupom", a što je dokumentovano i nekim fotografijama, kompletna kampanja je usmjerena na manipulaciju biračima, koja se očituje kroz pritiske, ali i kupovinu i podjelu različitih poklona i prehrambenih artikala, kao što su baklave, banane, čokolade, kafa, brašno, sokovi... Da bi sve bilo u skladu s opštenarodnim teferičem, ukusan (besplatni) zalogaj prate neizostavni leci, flajeri i pamfleti s imenima i prezimena kandidata - "dobrotvora".

Priča za sebe su slučajevi potpune zloupotrebe javnog dobra, odnosno situacija kada kandidati javne resurse (najčešće službena skupocjena vozila) koriste u privatne, kampanjske svrhe.

Za najflagrantnije kršenje Izbornog zakona pobrinuli su se sami birači, koji prodaju svoje glasove za novac, što je, istovremeno, i krivično djelo korupcije.

Prema riječima Vehida Šehića, nekadašnjeg člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH, a danas predsjednika Foruma građana Tuzle, zaključak koji iz svega proizilazi jeste da je politika veliki biznis, te da se na ovaj način dovode u pitanje pošteni izbori.

"Treba pooštriti sankcije za sve koji na ovakav način krše Izborni zakon. Također zabrinjava da institucije zadužene za kontrolu zakonitosti ne rade svoj posao na adekvatan način", ističe Šehić, navodeći da je kampanja okrenuta u potpuno pogrešnom smjeru.

CIK BiH svakako je prva u nizu institucija koje mogu izreći određene kazne, no iz CIK-a tvrde kako dosad nije bilo elemenata za tako nešto.

"Naše službe su prošle kroz cijeli izvještaj koalicije 'Pod lupom', međutim, nije jasno precizirano koje odredbe IZ su prekršene, ko je počinalac i šta su dokazi. A za sve ostale elemente koji se tiču kršenja Krivičnog zakona mi sugerišemo da se proslijede Tužilaštvu BiH", kaže Maksida Pirić, portparol CIK BiH.

Iz koalicije, pak, navode da uveliko rade na tim pitanjima.

"Razmotrićemo prosljeđivanje svih zaprimljenih i zabilježenih nepravilnosti nadležnim institucijama, u prvom redu nadležnim tužilaštvima BiH", potvrdila je Jovana Kljajić, portparol koalicije.

Ovo nije prvi put da se glasači "kupuju" na razne načine, pri čemu uvijek prednjače najbogatije partije, s narazvijenijom infrastrukturom, ali još nikada dosad pravna država nije adekvatno reagirala na te pojave, što dovoljno govori za sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije