BiH

Bećirović: Liječenje djece finansirati i rasprodajom luksuznih automobila funkcionera

Bećirović: Liječenje djece finansirati i rasprodajom luksuznih automobila funkcionera
Bećirović: Liječenje djece finansirati i rasprodajom luksuznih automobila funkcionera

SARAJEVO - Zastoji u radu državnih organa su nedopustivi. Sedmicama pokušavam razgovorima i apelima pozvati poslanike i delegate da što prije nastave prekinute aktivnosti u Parlamentarnoj skupštini BiH (PSBiH), a najprioritetnije je sazvati sjednicu Zajedničkog kolegija oba doma PSBiH, kazao je u razgovoru za Agenciju FENA predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović.

- Ognjen Tadić, Dragan Čović i Sulejman Tihić iz Kolegija Doma naroda, te Milorad Živković, Božo Ljubić i ja iz Kolegija Predstavničkog doma moramo se hitno dogovoriti o aktiviranju i dinamiziranju rada oba parlamentarna doma. Stoga sam prije osam dana uputio i pisani zahtjev Tadiću da sazove Zajednički kolegij jer je on kao predsjedavajući Doma naroda zadužen da sazove i predsjedava narednom sjednicom - istakao je Bećirović.

Odgovarajući na pitanje šta misli o današnjim protestima, Bećirović je kazao da se radi o slobodnom, mirnom i demokratskom izražavanju mišljenja i stavova građana Bosne i Hercegovine dodajući da to niko ne smije dovoditi u pitanje.

- Doživljavam ove proteste kao legitiman i opravdan iskaz nezadovoljstva građana. Učesnici protesta traže od demokratski izabranih zvaničnika da rade svoj posao ozbiljno, odgovorno i produktivno, ali, na žalost, neki ove proteste zloupotrebljavaju i koriste ih kao izgovor za opstruiranje i nerad u državnim organima kako bi opravdali vještački konstruiranu tezu o nemogućnosti normalnog funkcioniranja BiH - kaže Bećirović.

Govoreći o načinima na koje bi mogao da se finansira fond solidarnosti za oboljelu djecu, a osnivanje ovog fonda jedan je od zahtjeva učesnika protesta koji od 6. juna na različite načine protestvuju, Bećirovć naglašava da bi paralelno sa sistemskim, osmišljenim i organiziranim aktivnostima svi javni zvaničnici morali iskazati veći nivo socijalnog senzibiliteta, ali "to se ne može činiti riječima i demagoškim parolama, nego samo konkretnim potezima".

- Imajući to u vidu, predložit ću da se u najkraćem roku rasproda veći dio luksuznog voznog parka svih državnih funkcionera i da, između ostalog, na taj način u kratkom roku osiguramo početna sredstva za fond solidarnosti. Tako bi se u kratkom roku osiguralo početnih nekoliko miliona KM za liječenje oboljele djece, a paralelno s tim raditi kako bi se u budžetu za 2014. godinu i dalje osigurala određena sredstva za ove namjene - pojasnio je Bećirović.

Dodao je da s ciljem sistemskog osiguranja sredstava za ove humane namjene, poslanici, delegati, ministri, direktori i drugi visoki zvaničnici ne smiju bježati ni od smanjenja primanja, kao ni od povećanja poreza na duhan, alkohol i druge proizvode koje su razvijene zemlje odavno posebno oporezovale.

Stoga će, kaže, predložiti da se donesu odgovarajuće odluke u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH na osnovu kojih bi se drastično smanjio broj službenih automobila koji se koriste u ovim institucijama, a takvu odluku trebali bi onda slijediti zvaničnici na nižim nivoima vlasti.

Kako sve ovo ne bi bila samo demagogija, kazao je da je spreman krenuti od automobila koji on koristi, dodajući da zloupotrebe ove ideje ne smije biti, obzirom da auta o kojima govori nisu privatna već državna.

- Odluku o njihovoj cijeni, prodaji i usmjeravanju tih sredstava za liječenje bolesne djece moraju transparentno donijeti samo nadležni državni organi - precizirao je Bećirović.

Na kraju je odgovorio i na pitanje na koji način parlamentarci namjeravaju nadoknaditi izgubljeno vrijeme, predlažući da se izgubljeno vrijeme nadoknadi ukidanjem godišnjeg odmora u augustu te je najavio da će istrajati na takvom zahtjevu, no ipak konačna odluka zavisit će od volje poslovnički propisane većine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije